MASAKR ŠUME NA BABJOJ GORI Zeleni odred: Nestalo drvne mase vrijedne 40 milijuna eura

promise.hr

”Samo u tri godine, na vrlo malom području, rušitelji su ogolili nevjerojatnih 161 hektar šume. Područje je u gospodarskoj jedinici Južna Babja gora, Šumarije Nova Kapela, a iz papira o „gospodarenju“ iščitavamo da su u samo desetak godina zabilježili manjak od 131.700 kubnih metara drvne mase!”, upozorava Zeleni odred braniteljske udruge Vidra. Priložili su i fotografije tužnih prizora opustošene šume

Članovi Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra u svježoj su objavi na svojoj Facebook stranici upozorili na, kako navode, još jedan slučaj devastacije velike šumske površine i, prema svemu sudeći, otuđenja velikih količina drvne mase.

”U Hrvatskim šumama uporno tvrde da je u RH svake godine šuma sve više, a mi, svakodnevno i svugdje uočavamo ovo!! Šuma možda i ima sve više, samo je nešto slabo vidljiva, ili što?
Upravo smo zaprimili video i fotografije nedavno uočenog pustošenja na Babjoj gori. Hrvatske šume će naravno reći da i na Babjoj gori gospodare prema pravilima struke, uz sve moguće dozvole i pokrića nadležnih ministarstava i inspekcija, a mi smo malo proanalizirali.
Gusta hrastova šuma ponad Tisovca nevjerojatnom brzinom postaje kaljuža prepuna drača, a samo u tri godine, na vrlo malom području, rušitelji su ogolili nevjerojatnih 161 hektar šume.
Područje je u gospodarskoj jedinici Južna Babja gora, Šumarije Nova Kapela, a iz papira o „gospodarenju“ iščitavamo da su u samo desetak godina zabilježili manjak od 131.700 kubnih metara drvne mase!!
A iz poslovanja nadležne Uprave šuma Podružnice Nova Gradiška, prema nepotpunim podacima, saznajemo da su u desetak godina zapisali ukupni manjak od zastrašujućih, gotovo milijun kubika drvne mase, vrijedne oko 40 milijuna eura!!
Dakle, šume ima sve više, ali je zapravo i nema… a toga čega nema vrijedi milijarde. I eto. Nema ni šume, a nema ni milijardi, piše Promise.hr 



Komentari