Markotić o popuštanju mjera: Ne bismo se smjeli još jedno vrijeme opuštati

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić komentirala je današnji pad broja zaraženih i porast broja izliječenih.

“To je dobra vijest, ali ne za opuštanje. Jedno vrijeme je bio prodor u zdravstveni sustav, a sada je u domove za starije. No dobro je da se Hrvatska dugo uspijevala oduprijeti tome. U drugim državama se taj prodor dogodio puno prije”, rekla je Markotić.

Potom je komentirala stanje u drugim državama, rekavši kako se u SAD-u dogodio najgori mogući scenariji. Podsjetimo, SAD od danas ima više preminulih nego Italija.

“Bojim se da je SAD zakasnio s određenim mjerama. Italija je u teškom stanju.”



Markotić je komentirala i stanje u Njemačkoj rekavši kako oni imaju dobro organizirano zdravstvo i disciplinu među građanima, a za ublažavanje mjera u Austriji je kazala kako je to po njoj rizična odluka.

Za Hrvatsku je rekla da je sada situacija kada ne smijemo popustiti.

“Najbitnije je da se u Hrvatskoj smanji širenje u domovima. Od Splita prema Dubrovniku situacija nije stabilna, ali vjerujem da će se to zajedničkim snagama epidemioloških službi, infektologa i građana uspjeti svladati. Zemlje koje su na vrijeme uvele mjere koje smo i mi uveli, gdje je stanovništvo bilo visoko disciplinirano, sada ne smiju popustiti.”

“Pitanje je hoćemo li na vrijeme završiti ovu školsku godinu ili ćemo ići na popravni”, figurativno je pojasnila.

Na pitanje je li moguće da za 10 dana imamo novi porast oboljelih zbog ublažavanja mjera tijekom Uskrsa, rekla je kako će se to tek vidjeti.

“Imali smo mi i potres, to su kratkotrajna događanja i nadam se da neće biti povećanja broja oboljelih. Sada je više ljudi vani, ali važno je držati distancu”, rekla je.

Na pitanje kada je trenutak za popuštanje mjera, rekla je kako se svaki dan raspravlja o tome.

“Ne bismo se smjeli još jedno vrijeme opuštati i trebali bismo se nastaviti držati mjera.”

Ponovila je kako su mladi ključni u borbi protiv virusa, prenosi HRT.

Komentari