Markotić: Mjere su važne, trebamo ih se držati kako bi stvari ostale pred kontrolom

Marko Todorov / CROPIX

Alemka Markotić kaže da je u istraživanju provedenu u Hrvatskoj vezanom uz cijepljenje protiv koronavirusa rezultati pokazali da je, nakon druge doze cjepiva, primijećen nekoliko puta veći titar antitijela kod određenoga broja ispitanika.

Ravnateljica Klinike “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić izjavila je da istraživanje provedeno u Hrvatskoj, koje će biti predstavljeno u ponedjeljak, pokazuje da se, nakon druge doze cjepiva protiv koronavirusa, višestruko povećavaju antitijela kod određenog broja ispitanika.

Gostujući u nedjelju navečer u Dnevniku Nove TV ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić najavila je kako će u ponedjeljak biti predstavljeno istraživanje koje je, istaknula je, dalo vrlo zanimljive rezultate.

Objasnila je da je riječ o istraživanju provedenu u Hrvatskoj vezanom uz cijepljenje protiv koronavirusa koje je pokazalo da je, nakon druge doze cjepiva, primijećen nekoliko puta veći titar antitijela kod određenoga broja ispitanika.



Markotić je istaknula da su rezultati dobri te da je, zahvaljujući nekim novim spoznajama, Europska agencija za lijekove (EMA) zatražila da s njima podijelimo ta istraživanja.

Rekla je i da će se “Johnson&Johnson” cjepivo, koje se primjenjuje u jednoj dozi, početi u Hrvatskoj distribuirati početkom travnja.

Brojke rastu iznimno brzo

Na pitanje očekuje li Hrvatsku treći val epidemije, Markotić je odgovorila kako se pomno promatra razvoj situacije s epidemijom u regiji, ali i u cijeloj Europi.

“Brojke rastu iznimno brzo. Svaka zemlja pokušava pratiti svoje specifičnosti i prema njima donositi mjere. Sada smo među najboljima u Europi”, rekla je Markotić. Podsjetila je da je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokušao dati neke zajedničke smjernice, ali i da je ocjena sviju da ima previše različitosti među zemljama.

Kada je pak riječ o tomu pridržavaju li se Hrvati epidemioloških mjera, istaknula je da sustav mora djelovati, te da je svaki pojedinac odgovoran za svoje ponašanje.

“Ljudima je teško funkcionirati u ograničenom prostoru i s puno mjera, ali evo, nekako uspijevamo”, dodala je Markotić.

Osvrnula se i na slučajeve smrti nakon cijepljenja u Austriji cjepivom AstraZenece, rekavši kako u Hrvatskoj, za sada, nema podataka da su zabilježena smrt ili plućna embolija uzrokovane cjepivom.

Na pitanje kakav nas Uskrs očekuje, rekla je kako svi želimo da on bude relaksiran, ali smatra da to ovisi o nama samima.

“Mjere su važne, trebamo ih se držati kako bi stvari ostale pred kontrolom”, poručila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Komentari