Marko Milić: Nije točno da će samo manji dio doniranih sredstava ići na obnovu kuća

N1

Više od 100 milijuna kuna, koja su na račun državne riznice u akciji “Pomoć za obnovu nakon potresa” uplatili brojni građani i tvrtke iz Hrvatske i inozemstva, kao i međunarodne organizacije i strane vlade, samo bi manjim dijelom mogla biti potrošena za obnovu stambenih jedinica građana, a 60 posto novca trebalo bi biti raspoređeno za neke druge svrhe povezane s potresom. 

Jutarnji list objavio je u četvrtak prijedloga odluke koju je za Vladu pripremilo Ministarstvo financija, a u kojoj se definira na koji će se način rasporediti novac prikupljen donacijama.

“Radi lakog i brzog širenja bombastičnih lažnih vijesti, važno je reći da nije točno da će samo manji dio doniranih sredstava za obnovu potresom pogođenih područja ići na obnovu kuća”, rekao je za Otvoreno glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Napomenuo je kako je točna informacija da će ići 100 posto.



“Svih do sada prikupljenih 101,5 milijuna kuna rasporedit će se Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje za obavljanje poslova obnove”, rekao je glasnogovornik.

Vladin glasnogovornik rekao je kako će se financijska sredstva koja su prikupljena na računu državnog proračuna u akciji “Pomoć za obnovu nakon potresa” biti uplaćena nakon inicijalne raspodjele te da će se nastaviti raspodjeljivati Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje svakog prvog radnog dana u mjesecu.

Premijer Andrej Plenković je na Vladinoj sjednici demantirao medijska izvješća, prema kojima samo 40 posto doniranog novca ide na obnovu kuća nakon potresa, dok bi ostatak dobila četiri ministarstva.

Premijer demantirao napise: Svih 101,5 milijuna kuna bit će utrošeno za obnovu potresom pogođenih područja. Tu ne smije biti nikakvih dilema

Komentari