Mario Radić: Nemoguće je naći Škoru nakon Škore, jedini smo politički antipod probruxelleskoj politici

Mario Radic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Vršitelj dužnosti predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić oglasio se detaljnije o iznenadnoj ostavci Miroslava Škore, odnosima unutar stranke, mogućim koalicijama i budućinosti stranke.

Svoje viđenje Mario Radić iznio je u intervjuu za Večernji list.

‘Razlog Škorine ostavke leži u dosad nezabilježenoj medijskoj harangi’

Tvrdi kako je bivši predsjednik i utemeljitelj Domovinskog pokreta Miroslav Škoro podnio ostavku iz osobnih razloga te kako to ne bi trebali propitkivati.

“Mislim da najveći dio razloga za njego­vu ostavku leži u dosad nezabilježenoj medijskoj harangi kojoj je bio izložen. U posljednje dvije, tri godine razvlači ga se po svim pitanjima, a to je dosta teško palo njemu i njegovoj obitelji” rekao je te dodao kako je njegov dosadašnji rad bio veliki pothvat.



Objašnjava i kako je Škoro ostavku izrekao na sastanku u stranač­kim prostorijama gdje je bilo prisutno šest ili sedam ljudi.

“Tako da nema govora o nekakvom tajnom, konspi­rativnom sastanku”, rekao je, no nije odogovorio na to je li na Škoru izvršen pritisak.

Sjednica Predsjedništva sljedeći tjedan

Dodaje i kako je Škoro još u lipnju ponudio ostavku, ali da je predložio da i svi ostali daju ostavku te odu na nove izbore.

“Na neki smo način svi to uspjeli spriječiti, a moj je argument bio da ne možemo svi dati ostavke jer stranka na takav način ne bi mogla funkcionirati.”, nastavlja.

Smatra i da je Škorina bila najavljena i ranije, ali na razini lokalne organizacije.

“Mislim da je i Škoro na sastanku zagrebačke organizacije rekao da će dati ostavku, što je prošlo ispod radara, tako da su neki procesi već u tijeku”, rekao je.

Objašnjava kako je Daniel Spajić imenovan vršiteljem dužnosti tajnika kako bi stranka mogla funkcioni­rati do unutarstranačkih izbora, a sjednicu Predsjedništva najavljuje za sljedeći tjedan.

Vučemilović je u javnost plasirala lažno pismo!

Tvrdi i kako je pismo predsjedništva u kojem se traži obrazloženje ostavki Škore i Žepine lažno.

“To je lažna vijest koju je u javnost plasirala Vesna Vučemilović, a protiv nje ćemo, zbog nedoličnog ponašanja i kršenja ugleda stranke, poduzeti odgovarajuće mjere. Ne postoji nikakvo njihovo pismo”, rekao je.

Unutarstranačke izbore najavio je za jesen.

“Sve dokumente i potrebne akte za raspisivanje izbora moramo donijeti na sjednici Predsjedništva i mislim da je realno krenuti s izborima od početka rujna te ih provesti tijekom daljnjih 30 do 60 dana”, rekao je.

Ne sumnjam da ćemo iznjedriti nobog lidera

Na upit o novom lideru stranke, odgovara:

“Svaki čovjek jedinstven je sam po sebi i nitko ne može nikoga zamijeniti u doslovnom smislu. Prema tome nemoguće je naći Škoru nakon Skore, ali uopće ne sumnjam da ćemo iznjedriti lidera koji će Domovinski pokret usmjeriti prema velikim pobjedama, na žalost svih onih koji priželjkuju drukčiji scenarij.”

Dodaje i kako u ovom trenutku nema konkretnu percepciju tko će biti novi predsjednik, ali negira glasine kako je zato mjesto pripremljen Ivan Penava.

“Osobno ga (Penavu) doista cijenim, poznajem dugo i njega i njegovu obitelj i mislim da bi sigurno bio vjerodostojan kandidat ako uđe Domovinski pokret i ako se kandidira, ali tu je toliko ako da u ovom trenutku ne bih nagađao”, rekao je.

Koalicija s HDZ-om je moguća, ALI…

Tvrdi i kako su koalicije na lokalnoj razini zaista prepuštene lokalnim organizacijama.

“Kada se u Hrvatskoj kaže da o tome odlučuju lokalne stranačke organizacije, to zvuči kao floskula, ali kod nas je doista tako… U Splitsko-dalmatinskoj županiji od samog smo početka zauzeli vrlo jasan stav, pokušavamo naći rješenje, a hoćemo li uspjeti, to je na našoj lokalnoj organizaciji”, rekao je.

Na upit hoće li im lokalne koalicije s HDZ-om priskrbiti percepcju satelitske stranke HDZ-a odgovara kako lokalne koalicije “nužno ne trebaju biti vezane za političke odnose na nacionalnoj razini”.

Tvrdi i kako je koalicija s HDZ-om na nacionalnoj razini moguća, “ali ne pod svaku cijenu i ne na način na koji su oni navikli”, no da ta tema nije na stolu.

“Zadnji Plenkovićev istup o onom nesretnom slučaju na Trgu sv. Marka i neprimjereno miješanje u odluke DORH-a, koji bi trebao biti neovisno tijelo, baš i ne pridonosi normalnom i civiliziranom političkom dijalogu, na koji se sam tako često poziva”, dodao je.

‘DP je jedina prava oporba i politički antipod probruxelleskoj politici’

“Domovinski pokret jedina je prava oporba i politički antipod probruxelleskoj politici aktualne vladajuće koalicije, čiji je ključni stup SDSS”, naglašava.

Uvjeren je i kako nitko od zastupnikaDomovinskog pokreta neće promijeniti stranu i podebljati Plenkovićevu tanku većinu.

“Ponosan sam na činjenicu da nitko od naših više od 400 vijećnika nakon lokalnih izbora nije prešao drugima”, zaključuje.

Cijeli intervju možete pročitati na stranici Domovinskog pokreta.Vesna Vučemilović

Komentari