Manjincima mjesto u Vladi, ne nužno ministarska pozicija

Foto: Bruno Konjevic / COPIX

Andrej Plenković Vladu će formirati sa 76 zastupnika, dakle sa 66 s lista HDZ-a, s osmero manjinaca, s jednim reformistom i jednim HNS-ovcem.

S toliko ruku zastupnika Plenković će doći u Sabor kako bi dobio potvrdu za svoju novu Vladu, što znači da uoči formiranja Vlade neće tražiti širu podršku, odnosno dodatne koalicijske partnere, potvrdio je neslužbeno za N1 izvor iz užeg vodstva HDZ-a. Tek kada se formira nova parlamentarna većina i potvrdi nova Vlada, HDZ neće imati ništa protiv ako se toj većini pridruži još neki zastupnik i na taj se način proširi vladajuća većina, dodao je naš sugovornik iz vrha HDZ-a.

Budući da će osmero manjinaca biti najveći koalicijski partner HDZ-u, Andrej Plenković jučer je na sjednici užeg Predsjedništva iznio mogućnost da manjinci dobiju svog predstavnika u Vladi, doznajemo u vrhu HDZ-a.

No, to ne znači da bi taj predstavnik manjinaca imao i svoje ministarstvo, nego bi možda bila riječ o ministru bez portfelja ili nekoj drugoj poziciji u Vladi s koje bi se taj predstavnik manjinaca bavio pitanjima i pravima manjinskog stanovništva, objasnio je naš sugovornik. Također, taj predstavnik manjinaca u Vladi ne mora nužno biti izabrani manjinski zastupnik nego može biti i neki drugi ugledni predstavnik nacionalnih manjina, dodao je naš izvor iz vodstva HDZ-a.



Raspodjela pozicija

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković jučer je pak u razgovoru za Novu TV rekao da ne isključuje mogućnost da u Vladi bude Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a koji ima tri manjinska zastupnika, odnosno najveći udio u manjinskoj zastupničkoj kvoti. Zasad nije dogovoreno tko bi od manjinaca mogao u Vladu, ali doznajemo da ni SDSS nije tražio mjesto u Vladi.

Naš sugovornik iz HDZ-a podsjeća da je u Sanaderovoj Vladi SDSS-ov Slobodan Uzelac bio potpredsjednik Vlade.

Kada je riječ o preostalo dvoje partnera, po jednom zastupniku Reformista i HNS-a, njima HDZ neće ponuditi mjesto u Vladi, jer donose premalo mandata. Tako ni Predrag Štromar ni Blaženka Divjak, dosadašnji HNS-ovi ministri, odnosno ministri iz HNS-ove kvote, ne mogu računati na mjesto u Vladi. A ono neće biti ponuđeno ni Radimiru Čačiću, šefu Reformista.

Nuditi mjesto u Vladi nekome tko ima samo jedan mandat, stvarno nije realno, dodao je naš izvor.

Kada je riječ o broju ministarstava, a Andrej Plenković je u izbornom program HDZ-a obećao manju Vladu, još nije definirano na koliko će se rezati broj ministarstava. Vjerojatno će se broj ministarstava svesti između 12 i 15, dok dio članova vodstva HDZ-a zagovara da to bude između 14 i 15. Ići će se na opciju da se dio srodnih ministarstava spoji, dok će ona strateška ministarstva poput unutarnjih, vanjskih poslova, financija i zdravstva ostati samostalna, piše N1.

Komentari