Mamić tvrdi da je Đuri Sessi nosio novac, objavio je i imena sudaca kojima je dao pola milijuna eura

Zdravko Mamić pravomoćno je osuđen na šest i pol godina zatvora. Njegov brat, Zoran Mamić, zatvorsku kaznu od četiri godine i osam mjeseci. Nakon objave odluke Vrhovnog suda, odstupio je s mjesta trenera Dinama.

“Nisam se slagao s predsjednikom Tuđmanom oko imena, ne zato što mislim da nije bio u pravu, mislim da je bio u pravu, tisuće grla na stadionu su tražili da se klub zove Građanski, onda su se upleli političari. Kako narod nije prihvatio HAŠK Građanski, Tuđman se odlučio na ime Croatia. Sve sam organizirao i stvorio klimu, uz pomoć Šelendića i Canjuge, da se vrati ime, to smo napravili Canjuga i ja. Možete misliti Tuđmana koji nije mogao čuti riječ Dinamo, da mu se netko drznuo napraviti spomenik poginulim navijačima Dinama. To smo napravili BBB i ja”.

Kaže da je iz Dinama otišao jer mu nisu htjeli pustiti Dinamovu himnu na utakmici protiv Auxerrea.

“Ja sam tada bio suvlasnik Dinama s Ćirom Blaževićem”.



‘Ne znam ništa nego biti prvi’

Rekao je da je napravio novi puč kada su prijetile tužbe i kada je klub bio pred stečajem.

“Maknuo sam Canjugu, Ćiru, Mirka Novosela, sve koji su bili u izvršnom odboru i počeo je oporavak Dinama. I opet smo prvi. Ne znam ništa nego biti prvi”, nastavio je.

“Doveo sam najvećeg heroja Dinama Mirka Barišića koji je na sreću i danas predsjednik kluba. Od 2000. od kluba je i Bog dragi digao ruke, klub je dužan 100 milijuna, bilo je 120 tužbi, taj čovjek je najveća moralna vertikala. Upumpao je nemilice novac Siemensa u oporavak Dinama. Rekao sam mu da me ne uzme u izvršni odbor”.

Tvrdi da je Dinamo bio toliko dužan i u neredu da ga je Barišić 2002. molio da se vrati i spasi klub.

“U tom sam trenutku bio vlasnik najjače menadžerske agencije u Europi, imao sam 100 mladih igrača. Zove me Barišić u Dinamo, a ja sam 2001. samo na jednom poslu dobio osam, devet milijuna maraka od transfera Balabana u inozemstvo. Bio sam menadžer, nisam bio u Dinamu”.

Na Balabanov transfer nitko nije platio lipu poreza jer tada to nitko nije tražio.

“Svu agenciju i ljude dao sam Dinamu besplatno, a potrošio sam svu svoju imovinu i imovinu roditelja u te igrače”.

Nastavio je da su se Zajec i Ćiro usprotivili njegovom dolasku, s time da je Zajec sam otišao, a Ćiro je smijenjen.

“Tada sam klubu posudio 82 milijuna kuna, jer Dinamo je bio blokiran. Dinamo je tada imao dva računa, kao d.d. i udurga građana. Ja tada oživljavam klub i uzimam novac od banke, možda 20/30 milijuna eura, i za taj novac moja obitelj, tata i mama, bivša žena, sadašnja žena, braća, su davali svoju imovinu kao kolaterale bankama”.

Poručio je da je Dinamo d.d. otišao u stečaj i nastavio funkcionirati kao udruga građana.

‘Neka naprave inventuru, Mamići su spasili klub’

Pozvao je revizore u klub.

“Neka naprave inventuru i to će biti najveća zahvala braći Mamić. Mi smo lopovi, a sve drugo što govori drugačije, molim ih da naprave zapisnik kakvo je stanje blagajne. A takvo je da Dinamo nije dužan nijedne lipe. Ovo je jedna od najboljih sezona Dinama ikad. Momčad nam na Transfermarktu vrijedi 110 milijuna eura, a ja kažem da vrijedi 300 milijuna eura jer imamo najbolju mladu školu”.

Moguće je da Dinamo za tri mjeseca ne postoji, dodao je.

“Javni je podatak da klub godišnje troši 55 milijuna eura. Osigurava likvidnost temeljem bankovnih kredita kao cijeli svijet i vraća ih transferima ili budućim transferima ili europskim natjecanjima. Jedna neriješena utakmica, Osijek završava prvi, a Dinamo u konferencijskoj ligi, nema prihoda, nema imidža igrača, nema prodaje, tri mjeseca nema plaća i klub ide u stečaj. Ostavljam Dinamo za koje svako dijete zna, na 35. mjestu UEFA-ine ljestvice po koeficijentu”.

Odgovarat će oni koji su ovo prouzročili, nastavio je.

“Dinamo u godinu dana plaća više poreza nego cijeli hrvatski sport u pet godina”, rekao je i dodao da su u drugom mandatu u klub donijeli miljardu eura.

Zamolio je igrače da se ujedine protiv Tottenhama.

“Izginite na ovoj i svakoj sljedećoj utakmici. Dinamo mora biti prvak ove godine da bi opstao!”.

Pitanje stadiona

Spomenuo je i stadion.

“Nadam se da je svakom slijepcu jasno da je Dinamo bio opstruiran od ljudi u Gradskoj upravi, političkih opcija i medija. Još dugo godina nema šanse da se stadion napravi. Vratite nam stadion u naše vlasništvo koji nam je oduzet ’92. godine. Laž je da se financiramo iz poreza i prireza. Stadion je gradska imovina. Dinamo je u posljednjih šest mjeseci uložio 15 milijuna kuna u tu imovinu”.

Dodao je da im nije prihvaćeno ni pravo korištenja ni koncesija.

“Izgradili bismo stadion jer bismo im pokazali da možemo. Oni ne žele napraviti, a ne daju nam da naprave”.

“Ako braća Mamić moraju vratiti novac, onda ga mora vratiti državni proračun, Lovren i Modrić. Da ne bi bilo zabune, Modriću i Lovrenu želim što želim kćerima i unučadi, sretan sam da su van svega toga i da nemaju problema. Ako ćemo pošteno i istinu, oni su suučesnici, novac je kod njih, novac je u državnom proračunu. Došli su na sud i rekli da potpisali smo ugovore, anekse, mi smo došli u banku i podignuli novac. Ili smo zajedno u djelu ili nitko nije u djelu. Ne znam kako to ne možete shvatiti i napisati”, rekao je Mamić o Dejanu Lovrenu i Luki Modriću.

Spomenuo je i Đuru Sessu.

“Mislim da se trebamo boriti i da trebamo reći tim ljudima dosta, ljudima koji se zovu Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda RH. Ne postoje institucije u RH i Europi u kojima Sessa nije predsjednik. Čuli ste, Europe. Čovjek kleptoman, kriminalac, varalica, zlotvor, čovjek koji odlučuje o pravu u jednoj suverenoj državi Republike Hrvatske. Rekao sam pred vama već dva puta i još jednom ponavljam da sam spreman u svakom trenutku se staviti na dispoziciju DORH-u i USKOK-u i svim institucijama RH da dokažem da je Đuro Sessa kriminalac i da sam mu osobno kao predsjedniku suda donosio novac u kancelariju da bi mijenjao donesene presude ili utjecao na sudske sporove u toku”.

Rekao je i kako je sucima iz Osijeka Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću dao pola milijuna eura mita.

STARO

“Došao sam bez papira, pokušat ću iz glave reći ono što bi vas moglo zanimati”, rekao je na konferenciji za novinare u mostarskom hotelu Mepas.

Obećao je da će danas biti “imena, događaja kakvih ste rijetko kad čuli”, dodajući da mu je Bosna i Hercegovina danas prva domovina.

“Jedan razlog je što ukoliko dođe do toga da ću služiti zatvorsku kaznu, onda ću je služiti isključivo u BiH. Nikad nisam bio ni formalno bjegunac niti sam danas bjegunac. Jer kako čovjek može pobjeći iz vlastite države. Bio sam na službenom putu kad se izricala presuda u Osijeku i nalazio sam se na teritoriju BiH. Kad je presuda izrečena ostao sam u svojoj matičnoj državi”.

Dodao je da je podnio neopozivu ostavku na članstvo u Skupštini Dinama te zatražio da ga se razriješi funkcije savjetnika, tako da nije formalno član niti jednog dijela Dinama, prenosi Dnevnik.hr.

“Meni je Dinamo iznad života, ove godine slavim 50 godina neprekidnog rada u Dinamu”, rekao je prepričavajući svoj put u tom zagrebačkom klubu.

Ustvrdio je da je upravo on, zajedno sa Zlatkom Canjugom, stvorio klimu za povratak imena Dinamo. “Prava istina, povratak imena isključivo je napravio Zdravko Mamić i Zlatko Canjuga”, rekao je dodajući da je on bio jedan od osnivača BBB-a.

Moguće je da Dinamo za tri mjeseca ne postoji, dodao je. “Financijski rezultati Dinama su javni podatak i vidljivo je da godišnje troši oko 55 milijuna eura. Dinamo likvidnost osigurava temeljem bankovnih kredita i vraća ih već ostvarenim transferima ili budućim prihodima od transfera ili od utakmica”.

Ukoliko se to dogodi odgovarat će oni koji su to prouzročili, poručio je. Požalio se da je država njega i brata prognala iako im donose milijardu eura, dok “Židovi svoje dižu iz mrtvih kako bi mogli plaćati porez”.

Osim braće Mamić, pravomoćno su osuđeni Damir Vrbanović (tri godine) i poreznik Milan Pernar (tri godine i dva mjeseca). Prema presudi, Dinamo je oštećen za 80 milijuna kuna.

Komentari