Maja Grba Bujević: Dugi period će ostati ta potreba za fizičkom udaljenosti između nas, dok cjepivo ne bude spremno

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U poslijepodnevnim satima trebali su biti gotovi testovi štićenika u nekim domovima za starije. Maja Grba Bujević kazala je kako oni za štićenike iz Dicma još nisu gotovi, a u Dubrovniku su ukupno testirana 133 uzorka, od kojih je 6 pozitivnih.

Prije dva dana već je zabilježen jedan zaraženi u tom domu tako da ih je sada ukupno sedam. “U stalnoj smo vezi s dubrovačkim stožerom, mislim da su svladali problem”, kazala je Grba Bujević.

Pojasnila je koje su nove mjere uvedene u domove za starije, a u cilju sprječavanja ulaska virusa. “Uvodi se raspored djelatnika tako da rade u radnim izolacijama. Smješteni su ili u samom domu ili u organiziranom smještaju. Tako ih štitimo da ne odnesu kući zarazu i smanjujemo mogućnost da je oni unesu u dom.

Postrožujemo i druge mjere – više neće biti moguće da domovi odnose hranu nepokretnim ljudima u svojoj sredini. Nadalje, uveli smo dezo-barijere: pri ulasku i izlasku iz dvaju krila bit će tepisi natopljeni dezinfekcijskim sredstvima”, rekla je Grba Bujević.



Na pitanje koliko će nam se životi promijeniti dok se ne pronađe cjepivo, odgovara: “Dosta će se promijeniti. Za dugi period će ostati ta potreba za fizičkom udaljenosti između nas, dok cjepivo ne bude spremno. Ipak, neke stvari su i dobre – brzo smo riješili puno stvari iz digitalnog društva koje inače ne bismo tako brzo uveli. Način života sigurno će nam se promijeniti”, piše Dnevnik.hr.

Komentari