LUKSUZNI APARTMANI, SUKOB INTERESA, TUŽBA STUDENTA, OMALOVAŽAVANJE ŽENA,… Ovo su sve afere Damira Borasa

Nikola Cutuk/PIXSELL

Damir Boras rektor je zagrebačkog Sveučilišta sedam godina, a drugi mu mandat službeno istječe početkom listopada 2022. godine. Kroz te godine nanizale su se brojne afere, a zbog ove zadnje zatražena je njegova smjena, no to još uvijek nije riješeno nakon sjednice u petak. 

Aktualna afera odnosi se na, podsjetimo, davanje počasnog zvanja umirovljenom profesoru, znanstveniku s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu Dragi Roksandiću koji je optužen za seksualno zlostavljanje.

Sukob s Ministarstvom znanosti i obrazovanja 

Boras je donio odluku o upisu Hrvatskih studija kao fakulteta u Sudski registar bez suglasnosti Ministarstva, zbog čega je isto Državnom odvjetništvu uputilo prijedlog za ulaganje žalbe na rješenje o odluci, piše RTL.

Prije tri godine stotine studenata prosvjedovalo zbog odluke Vijeća društveno-humanističkoga područja da se Hrvatski studiji iz centra pretvore u odjel. Isticali su se kako ih brine to što rektor Damir Boras koči cijeli proces i umjesto fakulteta nudi status odjela.



Isto tako iste godine odvijala se drama zbog ukidanja upisnih kvota za studij filozofije, zbog čega su studenti blokirali nastavu. Cijeli slučaj je završio tako da je Boras predložio vraćanje kvota za 15 studenata za filozofiju na Hrvatskim studijima.

Odbio uručiti diplomu specijalistu

Tijekom svečanosti dodjele diploma 91 sveučilišnom specijalistu, u travnju 2019. godine, Boras je odbio uručiti diplomu specijalistu Borisu Jurašinoviću jer mu ovaj nije želio pružiti ruku. Naime, specijalist je bio uvrijeđen zato što mu rektor nije odgovorio na pismo koje mu je poslao tijekom čekanja na obranu rada, a u kojem se požalio na probleme.

Dodjela počasnog doktorata Milanu Bandiću

Muzička akademija predložila je Milana Bandića za dodjelu počasnog doktorata prošle godine u ožujku, a Boras je tada rekao da su prijedlog proučili i ocijenili legitimnim. Zbog toga su članovi akademske zajednice prosvjedovali ispred Rektorata Sveučilišta u Zagrebu te je Akademska zajednica uputila otvoreno pismo Senatu Sveučilišta u Zagrebu, kojim je apelirala na to da se Bandiću ne dodijeli počasni doktorat, a potpisi su se skupljali do sjednice Senata, na kojoj se odlučivalo o spornom počasnom doktoratu.

Tužio studenta i tražio odštetu

Boras je tužio potpredsjednika Studentskog zbora na Hrvatskim studijima Luku Kovača 2017. godine i tražio 20.000 kuna odštete za nanošenje štete ugledu Sveučilišta.

Razlog je bila Kovačeva izjava u medijima u s vezi s provalom u prostorije Studentskog zbora i studentskih udruga na Hrvatskim studijima. Rekao je kako postoji mogućnost da se iza toga skriva pritisak Uprave studija na studentske udruge

Sveučilište je tražilo naknadu štete od 20.000 kuna zbog povrede ugleda, a Boras je izjavio da je podnijeta tužba protiv Kovača jer nije bilo drugog načina da se “spriječi neistine protiv Sveučilišta”.

Taj potez kritizirala je tadašnja ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je rekla kako joj je, kao profesorici koja je gotovo cijeli radni vijek provela na Sveučilištu u Zagrebu, “vrlo tužno da sa studentima, koji imaju određene primjedbe i pritužbe, ‘razgovaramo’ preko sudova, umjesto da otvorimo neposredan dijalog”. I Akademska zajednica bila je zgrožena podizanjem tužbe.

Omalovažavanje žena

Tijekom svečane dodjele i potpisivanje ugovora za stipendije Sveučilišta u Zagrebu, 2018. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, izazvao je burne reakcije rekavši: “Muški se vrate, a cure, evo, ima ih jako puno, nemojte mi zamjeriti, vrate se s 35 do 40 godina, neudane i bez djece. To su stvari na koje treba misliti u životu”.

Luksuzni apartmani

Uredio je tri apartmana, u koja bez njegova znanja ne ulazi nitko, u zgradi u centru Dubrovnika, namijenjenoj održavanju znanstvenih konferencija. Iako se nalaze u zgradi Sveučilišta, apartmane koriste samo rektor, prorektori te članovi njihovih obitelji i prijatelji.

Luksuzno je uredio dvosobni apartman koji ne smije koristiti nitko osim njega, njegove obitelji i prijatelja te još dva luksuzna apartmana na istom katu zgrade za prorektore.

Također su pokrenuti i radovi bez dozvola Ministarstva kulture te su u atriju zgrade zaštićene pod UNESCO-vom kulturnom baštinom počupana četiri stabla, a šljunčani pod je popločan.

Sukob interesa

Sveučilište u Zagrebu od 2014. do 2018. vlastitom je rektoru dodjeljivalo novac za financiranje znanstvenog rada. Novac mu je dodijeljen pet puta u iznosima od 60.000 kuna, 58.460, 68.500, 51.500, a posljednji put čak mu je dodijeljeno 66 tisuća kuna, što je bio najviši dodijeljeni iznos.

Jednu od odluka o dodjeli novca, iz 2016. godine, potpisao je on sam pa su ga zbog toga prozvali za sukob interesa.

Komentari