LOV NA GRADSKU FOTELJU Formira se klan za rušenje gradonačelnika Zagreba

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

U zatišju, iza političke zavjese afera, istupa predsjednika Milanovića i sukobljavanja s premijerom Plenkovićem, korona krize i drugih dnevno-političkih tema, političari se pripremaju za nadolazeće lokalne izbore koji nas prema planu očekuju u 2021. godini, a s njima i brojni lokalni šerifi planiraju ostati na vlasti.

Jedna od najvažnijih bitaka odigrat će se za hrvatsku metropolu – Zagreb, gdje mnogi politički akteri najavljuju konačni pad dugovječnog vladara Milana Bandića i preuzimanje najvećeg lokalnog proračuna u državi.

Na posljednjim izborima za Zagreb glavna suparnica Bandiću bila je Anka Mrak-Taritaš, a za sljedeću godinu je još jedna politički profilirana žena najavila ‘lov’ Formira se kalnna fotelju grada s najvećim proračunom u državi – Vesna Škare Ožbolt.

Osim nje, kandidaturu je službeno objavio i Otto Barić mlađi, poznati arhitekt i menadžer s međunarodnim renomeom. Naš izvor blizak lijevim krugovima u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, otkrio nam je da su u tijeku pregovori između nezavisnog Barića i zagrebačke oporbe predvođene SDP-om i još ljevijim dijelom političkog spektra iz Možemo i Radničke fronte.



Gdje ima dima i vatre, a da postoji mogućnost takvog zajedničkog izlaska na izbore pokazuje i činjenica da je Otto Barić dobar prijatelj s bivšim predsjednikom kojeg je na Pantovčak doveo SDP – Ivom Josipovićem. Osim Josipovića, Barić je dosta blizak sa SDP-ovim perjanicama te u suštini poštuje lijevu političku ideologiju.

Naš izvor opisao nam je kako bi taj zajednički izlazak na izbore trebao izgledati, a on bi mogao značiti i da radikalna ljevica koja baštini antikapitalističku ideologiju, za gradonačelnika podrži jednog bogatog menadžera i kapitalista.

Lijevo-centralna koalicija

“Prema mojim saznanjima, u tom slučaju bi za gradonačelnika trebao ići Otto Barić, a Senf (Tomislav Tomašević) i netko iz SDP-a bi trebali sjesti u dogradonačelničke fotelje. Ono što bi moglo biti problem jest veliki apetiti i ono što zovemo ‘mala bara, puno krokodila’. Brojne gradske tvrtke i instituti trebali bi biti nanovo napunjeni nakon Bandićevog pada, a upitno je ima li mjesta za sve”, rekao nam je naš izvor.

Kontaktirali smo gospodina Barića i provjerili je li sklopljen konačni pakt za pokušaj rušenja Milana Bandića.

“Sa SDP-om i gospodinom Peđom Grbinom imam dogovoren sastanak i da vidimo gdje smo. S Tomaševićem se nisam sastao, a u ponedjeljak gostujemo zajedno u jednoj emisiji. Ja se načelno slažem s tom ekipom iz Možemo, ali zasad sam vidio skup lijepih želja, a nisam vidio ponuđena rješenja”, rekao nam je Barić.

Arhitekt s pretenzijom na gradonačelničku fotelju rekao nam je i kako mu politički uspjeh i ideologija nisu u fokusu, koliko želja za promjenom situacije u Zagrebu i obnova od potresa.

“Prošao sam baš danas Zagrebom i vidio da se u šest mjeseci nakon potresa nije napravilo ništa, a moglo se. Ideologija ljudi iz Možemo i SDP-a mene u načelu ne zanima, koliko mi je važno da se kao što kaže gradonačelnik krene ‘delati’, samo u pravom smislu te riječi”, pojasnio nam je Barić.

Iako konačni dogovor zasad, prema tvrdnjama Barića, nije postignut, da se na tome radi govori i on sam.

Jedan Problemčić

“Ja od početka govorim da je za promjenu i novu vlast u Gradu potreban širi konsenzus. Samo zajedničkim snagama se može napraviti promjena. Isto tako, gradu ne trebaju politolozi. Gradu treba netko s menadžerskim iskustvom, tko zna upravljati”, zaključio je Otto Barić.

U korist potencijalnom dogovoru svakako ide i kriza u SDP-u koji teško da može pronaći dovoljno snažnog kandidata, dok bi podrška Tomaševiću značila da priznaju poraz pred konkurentima za lijevo biračko tijelo, tako da se podrška nezavisnom Bariću čini izvjesnom. Smetnja u toj priči mogao bi biti Gordan Maras, koji godinama mašta o kandidaturi za gradonačelničku funkciju.

S druge pak strane, ni HDZ još nije objavio ime kandidata i vode unutarstranačka previranja, a ne treba zanemariti ni njihov “voli/mrzi” odnos s Bandićem. U međuvremenu je šesta obljetnica uhićenja Milana Bandića i njegovih suradnika, a on u miru i tišini također kuje planove kako još jednom ostati svemoćni vladar Zagreba grada, piše Dnevno.hr.

Komentari