LOŠE PROGNOZE Epidemiologinja HZJZ: Do kraja tjedna broj novooboljelih bi mogao biti oko 2 tisuće dnevno

HRT

Goranka Petrović, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u emisiji U mreži Prvog je rekla da se očekuje i ovaj tjedan rast broja novooboljelih, ali se nada da će dosljednom primjenom mjera koje su donesene, ali i onih koje će tek biti, ipak zaustaviti daljnji porast oboljelih.

Broj zaraženih u Hrvatskoj, ali i na gotovo cijelom kontinentu zabrinjavajuće raste, virus se probio u zdravstveni sustav. Prema nekim dramatičnim najavama, već krajem ovoga mjeseca mogao bi se dogoditi slom zdravstva.

“Do kraja tjedna broj novooboljelih bi mogao biti oko 2 tisuće dnevno. Virus je uspostavljen i njegova cirkulacija je široka te ovim putem još jednom pozivam građane da ozbiljno shvate situaciju i da se drže mjera”, naglasila je za HRT.

Ozren Polašek profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu je istaknuo kako smo proljetos imali manji broj zaraženih, ali je bila veća smrtnost.



“Intenzitet ovog broja zaraženih nas je iznenadio, posebno kada pogledamo zemlje u okruženju koje bilježe prilično velike brojke slučajeva oboljelih”, rekao je i dodao kako smo mi tijekom ljeta imali dva do tri puta manju stopu smrtnosti. Upravo stoga su se ljudi počeli manje pridržavati mjera i to je rezultat brojki koje imamo ovih dana.

Komentari