London objavio tekst sporazuma s EU-om i pozvao na kraj podjela

Twitter

Ujedinjeno Kraljevstvo u subotu je objavilo tekst trgovinskog sporazuma s Europskom unijom potpisanog samo pet dana prije izlaska Britanije iz jednog od najvećih svjetskih trgovinskih blokova, što predstavlja najznačajniji globalni zaokret od pada Britanskog carstva.

Tekst sadrži dokument sporazuma na 1246 stranica, kao i sporazume o nuklearnoj energiji, razmjeni povjerljivih podataka i niz zajedničkih deklaracija.

“Nacrt sporazuma o trgovini i suradnji između EU i Velike Britanije” znači da od 23 sata 31. prosinca, kada Britanija izlazi iz jedinstvenog tržišta Europske unije, neće biti carine ili količinskih ograničenja za kretanje robe koja ima porijeklom iz Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije. Ovim sporazumom bez presedana izbjeći će se prekidi u proizvodnim lancima.

Premijer Boris Johnson ovakav je dogovor opisao kao volju Britanaca koji su se o Brexitu izjasnili na referendumu 2016. godine. Za izlazak iz Europske unije bilo je 52 posto stanovnika Britanaca.



Michael Gove, britanski ministar za Brexit rekao je kako je ovaj sporazum ključan trenutak koji će ostaviti u prošlosti petogodišnju krizu uzrokovanu Brexitom. “Prijateljstva su napeta, obitelji su podijeljena, a domaća je politika bila zlobna i, ponekad, ružna”, kazao je Gove za britanski dnevni list ‘The Times’, prenosi agencija Reuters.

“Možemo razviti novi obrazac prijateljske suradnje s Europskom unijom, poseban odnos između suvereno jednakih”, dodao je Gove.

Referendum o Brexitu razotkrio je kako je Ujedinjeno Kraljevstvo podijeljeno mnogo više od Europske unije, a potaknuo je traženje smisla u svemu, od secesije i imigracije do kapitalizma, carstva i modernog Britanstva.

Takva razmišljanja u političkoj krizi izazvanoj Brexitom, ostavila su zbunjenu saveznike zemlje koja je šesta na svjetskoj ljestvici gospodarstva i stup NATO saveza.

Dogovor o Brexitu

Dvije strane na Badnjak su konačno zaključile trgovinski sporazum koji izričito govori da trgovina i ulaganja zahtijevaju jednake uvjete za “otvoreno i pošteno natjecanje”.

Ako, međutim, postoje “značajne razlike” u pravilima između dviju strana, one mogu “rebalansirati” sporazum.

Svaka strana imat će neovisnog kontrolora subvencija iako se nije odmah znalo koje će to tijelo biti u Velikoj Britaniji koja je insistirala na tome da se oslobodi nadležnosti Europskog suda pravde.

Što se tiče sektora usluga, koji čini više od 80% britanskog gospodarstva, dvije strane obvezuju se “uspostaviti povoljnu klimu za razvoj trgovine i ulaganja između njih”.

Što se tiče ribolova, Johnson je pristao na razdoblje od 5 i pol godina za uvođenje novih pravila o ribolovu brodova Europske unije u britanskim vodama nakon čega će se održavati godišnje konzultacije o ulovu.

Britanija više neće sudjelovati u sigurnosnim organizacijama i bazama podataka poput Europola, Eurojusta i SIS-II. Ipak, i dalje će se razmjenjivati DNK podaci, otisci prstiju i podaci o registraciji vozila.

U tekst sporazuma uključeni su i detaljni prilozi o porijeklu, ribi, trgovini vinom, lijekovima, kemikalijama i sigurnosnoj suradnji.

Države Europske unije sada rade da do 1. siječnja po ubrzanom postupku uspostave privremenu primjenu sporazuma, dok je Europska komisija, objavljujući tekst sporazuma, naglasila kako će takav pristup vrijediti samo do kraja veljače jer je za trajnu primjenu potrebna suglasnost Europskog parlamenta koja se očekuje u prvim tjednima 2021. godine.

Agencija France Presse u subotu je navela glavne crte sporazuma koji će predstavljati okvir odnosa dvije strane od 1. siječnja.

Trgovina robom

Sporazumom se jamči trgovina bez carina ili kvota za “svu robu koja je u skladu s odgovarajućim pravilima o porijeklu”. Ova se točka prvi put pojavljuje u jednome trgovinskom sporazumu.

Ovim sporazumom izbjeći će se i carina od 10 posto za automobilski sektor, 25 posto za prerađene riblje proizvode i 50 posto za govedinu, mliječne proizvode, perad, svinjetinu, janjetinu, žitarice, šećer te brojne prerađene prehrambene proizvode.

Konkurencija

Velika Britanija i EU poštovat će jednake uvjete kada je posrijedi konkurencija. Ujedinjeno Kraljevstvo pristalo je ne revidirati europske socijalne, ekološke i klimatske zakone i standarde koji su na snazi ​​od 31. prosinca 2020. te će se prilagoditi njihovu daljnjem razvoju.

Sporazumom je predviđena mogućnost primjene jednostranih mjera rebalansa, posebno kada su posrijedi carine, u slučaju značajnijih odstupanja, odnosno kada one mogu rezultirati povećanjem troškova proizvodnje te na taj način dovesti do nepovoljnog konkurentskog odnosa.

Sporovi

Ne budu li se Velika Britanija ili EU pridržavali sporazuma, u rješavanju međusobnih sporova primijenit će se mehanizam kakav postoji u većini trgovinskih sporazuma te će “zajedničko vijeće” jamčiti da se sporazum pravilno primjenjuje i tumači.

Ribarenje

Sporazumom je europskim ribarima omogućen pristup britanskim vodama do lipnja 2026. godine. Tijekom ovoga tranzicijskog perioda EU će se postupno morati odreći 25 posto ulova, što godišnje iznosi oko 650 milijuna eura.

Ograniči li Ujedinjeno Kraljevstvo pristup ili ulov u EU-u, EU može uzvratiti tako što će nametnuti carine na ribu, ribarske proizvode te na ostale britanske proizvode, odnosno suspendirati veći dio trgovinskog sporazuma, a da se istodobno zadrže pravila o poštenoj konkurenciji.

Transport

Sporazumom se jamči stalna zračna, cestovna, željeznička i pomorska povezanost, no na nepovoljniji način nego u slučaju da je Ujedinjeno Kraljevstvo ostalo dio jedinstvenog tržišta.

Odredbama se želi zajamčiti da se konkurencija među operaterima odvija u poštenim uvjetima, “tako da se ne ugrožavaju prava putnika, radnika i sigurnost prijevoza”.

Programi

Velika Britanija će nastaviti sa sudjelovanjem u nekim programima EU-a u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Među njima je program za istraživanje i inovacije ‘Horizon Europe’, ali pod uvjetom da pridonosi proračunu EU-a. Nasuprot tomu, Velika Britanija napušta program razmjene studenata ‘Erasmus’.

Pravosudna suradnja

Sporazumom se “uspostavlja novi okvir” kada je posrijedi policijska i pravosudna suradnja, “osobito pitanje suzbijanja prekograničnog kriminala i terorizma”.

Dvije strane i dalje će dijeliti podatke o DNK, otiscima prstiju, kao i informacije o putnicima te će nastaviti suradnju ​​putem Europola.

No ta bi se suradnja mogla prekinuti ako Ujedinjeno Kraljevstvo odluči odustati od Europske konvencije o ljudskim pravima.

Financije

Od 1. siječnja Velika Britanija više neće imati koristi od načela slobodnog kretanja osoba, slobode pružanja usluga i poslovanja.

Pružatelji financijskih usluga iz Velike Britanije izgubit će automatsko pravo na njihovo pružanje u cijelom EU-u te će se kao tvrtke morati registrirati u zemljama EU-a da bi nastavili s poslovanjem u Uniji.

London više neće moći koristiti pristup “zemlje porijekla” ili koncept “putovnice”, u skladu s kojim odobrenja što ih je izdala država članica prema pravilima EU-a omogućuju pristup cijelome jedinstvenom tržištu EU-a.

Modaliteti sporazuma

Sporazumom će upravljati zajednički odbor u kojem će zasjedati obje strane. Modaliteti međusobnog odnosa mogu se razmatrati i mijenjati svakih pet godina. Jednostrani izlaz morat će biti prijavljen godinu dana ranije.

Komentari