NACIONALNI STOŽER U protekla 24 sata zabilježeno je 219 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, dvije osobe preminule

U protekla 24 sata zabilježeno je 219 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 2231. Među njima je 167 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 9 pacijenata.

Dvije su osobe preminule.

Izvješće Lokalnih stožera na dan 25. kolovoza 2020.

Karlovačka županija

Od jučer ukupno uzetih 138 uzoraka u Karlovačkoj županiji pristiglo je 27 uzoraka, i to za grad Karlovac, i svi su negativni. U samoizolaciji se nalaze 173 osobe.



Do sada je u Karlovačkoj županiji ukupno oboljelo 160 osoba, na kućnom liječenju ih je 35, hospitalizirane su 3 osobe, umrlih je 2, izliječenih 120. Trenutno brojimo 38 aktivnih slučajeva, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 9 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Riječ je o dvije muške osobe iz Dubrovnika od kojih je jedna kontakt, a za drugu se utvrđuje epidemiološka veza. Zaražena je i jedna muška osoba iz Župe dubrovačke kojoj se također utvrđuje epidemiološka veza.

Iz Metkovića su zaraženi jedna ženska i jedna muška osoba kao kontakti prethodno zaražene osobe, a u općini Kula Norinska zaražene su dvije ženske i jedna muška osoba kao kontakti ranije poznatih slučajeva. Zaražena je i jedna ženska osoba iz Zažablja, također kontakt.

Izliječene su dvije osobe, jedna iz Dubrovnika te jedna iz Ploča. U OB Dubrovnik hospitalizirane su 4 osobe pozitivne na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 8595 uzoraka.

U samoizolaciji se nalazi 321 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđena su 2 slučaja kršenja mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 62 slučaja kršenja samoizolacije, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka, do 11:00 sati evidentirano je 385 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o dvanaest osoba više, a devet je osoba izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 120 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 254 osobe, a 11 ih je preminulo.

Krapinsko-zagorska županija

U protekla 24 sata evidentirana je 1 osoba zaražena koronavirusom sa prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije (Oroslavje), a ozdravile su 2 osobe (Zabok i Bedekovčina). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko – zagorske županije je 20. U samoizolaciji se nalazi 149 osoba.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je9 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške osobe iz Dubrovnika od kojih je jedna kontakt, a za drugu se utvrđuje epidemiološka veza. Zaražena je i jedna muška osoba iz Župe dubrovačke kojoj se također utvrđuje epidemiološka veza.

Iz Metkovića su zaraženi jedna ženska i jedna muška osoba kao kontakti prethodno zaražene osobe, a u općini Kula Norinska zaražene su dvije ženske i jedna muška osoba kao kontakti ranije poznatih slučajeva. Zaražena je i jedna ženska osoba iz Zažablja, također kontakt.
Izliječene su dvije osobe, jedna iz Dubrovnika te jedna iz Ploča.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 4 osobe pozitivne na koronavirus. U samoizolaciji se nalazi 321 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđena su 2 slučaja kršenja mjere samoizlacije.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 654 obrađena testa danas je 71 novooboljela osoba pozitivna na COVID infekciju i to iz Splita 44, Solina 6, Kaštela 6, Trogira 1, Sinja 4, Hrvaca 3, Dicma 1, Lovreća 1, Prološca 1, Omiša 1, Nerežišća 1, Jelse 1 i Šolte 1 osoba.

Od 71 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 21 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1318 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 23 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru. 4 osobe se nalaze u karanteni.

Karlovačka županija

U Karlovcu nema novih slučajeva zaraze. U samoizolaciji se nalaze 173 osobe. Do sada je u Karlovačkoj županiji ukupno oboljelo 160 osoba, na kućnom liječenju ih je 35, hospitalizirane su 3 osobe, umrlih je 2, izliječenih 120. Trenutno brojimo 38 aktivnih slučajeva.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 26 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. U najvećoj je mjeri riječ o obiteljskim kontaktima, kao i o mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju. U samoizolaciji su 362 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 247 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 19 pacijenata, od kojih je troje na respiratoru.

Osječko-baranjska županija

Na području Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata obrađeno je 247 uzoraka, od kojih je osam bilo pozitivno na koronavirus. Pet pozitivnih osoba živi na području grada Osijeka, a po jedna na području gradova Đakovo i Valpovo te općine Čeminac.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek jučer je preminula jedna osoba (muškarac, rođen 1958. godine, iz Vinkovaca).

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata, na područjuŠibensko-kninske županije jedna osoba je oboljela od zarazne bolesti COVID-19. Radi se mlađoj osobi s prebivalištem na području Grada Šibenika, kontaktu ranije oboljele osobe.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 519 osoba: 515 osoba su kontakti oboljelih; 4 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su 3 nova slučaja zaraze koronavirusom.

U prvom slučaju radi se o bliskom obiteljskom kontaktu prethodno zaražene osobe bez simptoma. U dva slučaja radi se o zdravstvenim djelatnicima, koji su također asimptomatski, a testirani su zbog pozitivne epidemiološke anamneze, odnosno kontakta sa zaraženima.

Grad Zagreb

Uzeta su 242 brisa u domovima zdravlja, počela je funkcionirati suradnja između tri institucije, djelatnici rade od 7 do 19, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar.

U Zagrebu je jučer 30 novih slučajeva. 6 negativnih anamneza, sedam je moguća izloženost tijekom godišnjeg, za dva je obrada u tijeku i devet je iz BiH. 1229 osoba je u samoizolaciji, dodao je.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 30 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 28 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 2 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 211 osoba, a ukupno je testirano 5 123 osobe. Na posljednjem testiranju bilo je 98 uzoraka. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Bjelovarsko-bilogorska žuapnija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dvije su novozaražene osobe koronavirusom. Danas do 10 sati pristigli su nalazi za 52 testirane osobe i potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, dok se 56 nalaza još očekuje.

Jedna novozaražena osoba kontakt je ranije oboljele osobe od koronavirusa i bila je u samoizolaciji dok druga novozaražena osoba nije kontakt ranije oboljelih i u tijeku je daljnje epidemiološko istraživanje.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 12 je aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćeno je iz županije.

Ličko-senjska županija

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba. Ukupno je oboljelo 50 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 16 aktivnih slučajeva, 33 osobe su izliječene te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirano je 40 osoba.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je najviše uzoraka briseva od početka epidemije, ukupno 505 uzoraka briseva (233 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih je potvrđeno 13 novozaraženih osoba.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na covid-19, a nema niti preminulih osoba, objavio je županijski stožer.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji su dvije osobe ozdravile, a pet je novozaraženih. Jedan novooboljeli je turist iz Mađarske te tri mlađe osobe, kontakti predhodno zaražene osobe koja se nalazi u samoizolaciji te povratnici s godišnjeg odmora, priopćio je županijski stožer.

Sisačko-moslavačka županija

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19.

Osobe su s područja grada Siska, Popovače, Petrinje i Kutine. Kod svih je poznat izvor zaraze.

U Ciboni četiri zaražena

Četiri su osobe iz Košarkaškog kluba Cibona pozitivne na covid-19, izvijestii su iz kluba. Radi se o dva igrača i dva trenera, kazali su iz kluba.

Markotić: Svo radno stanovništvo bi se trebalo cijepiti protiv gripe

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, u emisiji HRT-a Dobro jutro, Hrvatska komentirala je moguće scenarije za koje se Stožer priprema.

“Za sve scenarije se pripremamo. I za mogućnost velikog broja oboljelih što uvijek donosi zimsko razdoblje. Pritisak na zdravstveni sustav će sigurno biti velik jer se nekad neće moći utvrditi o kojoj se infekciji radi, zbog gripe koja tad dolazi. Moguće je očekivati i dvojne infekcije, i gripe i Covida. Bilo bi dobro da se cijepi i cijelo radno stanovništvo, ne samo rizične skupine”, rekla je Markotić

Više pročitajte OVDJE

Načelnik županijskog stožera Splitsko-dalmatinske županije, Luka Brcić tvrdi kako postoje naznake da će polako početi padati broj zaraženih u toj županiji, što su epidemiolozi i očekivali.

“Pristupili smo značajnom broju testiranja ljudi i njihovih kontakata, tako da je na području Splitsko-dalmatinske županije 1263 osobe u samoizolaciji i na taj se način pokušava maksimalno spriječiti kolanje virusa”, rekao je.

Lauc prebolio covid-19

Znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade prof. dr Gordan Lauc gostovao je u RTL Direktu. U emisiji je otkrio kako je prebolio covid-19.

“Jedan atipični ljetni covid-19 bez respiratornih simptoma. Ali sam dva puta napravio test na protutijela i imao sam protutijela. Što znači da sam ja trenutno, u biti, zaštićen i ne mogu se zaraziti i ne mogu prenijeti na vas”, otkrio je Lauc.

Također je Lauic rekao kako ne zna gdje se zarazio.

“Bio je vrlo atipičan, uopće nisam pomislio da se radi o koroni dok nisam napravio test”, rekao je Lauc.

Više pročitajte OVDJE

Komentari