Lokalni izbori donijeli promjene i u Saboru; Doznalo se tko će zamjeniti Tomaševića, a tko Radu Borić. SDP ostao bez mandata

Rezultati lokalnih izbora donijet će promjene i u Hrvatskom saboru, koje i koliko će ih biti, preciznije bi se trebalo znati idući tjedan.

No, već sada je jasno da će Tomislava Tomaševića (Možemo), koji je izabran za gradonačelnika Zagreba, grada koji ima status županije, u Saboru zamijeniti Urša Raukar Gamulin.

Neslužbeno se doznaje da će Radu Borić (NL), koja je u izbornoj noći najavila odlazak iz Sabora jer smatra da je sada važniji Zagreb i rad u gradskoj skupštini, zamijeniti čelnica Nove ljevice Ivana Kekin, ali ne odmah.

Zbog potrebnih zamjena, slatkih briga imaju i u HDZ-u, trebaju odlučiti tko će u zastupničkim klupama zamijeniti Ivana Celjaka, koji je izabran za sisačko-moslavačkog župana i Anđelka Stričaka, koji je izabran za župana Varaždinske županije. Dužnost župana nespojiva je sa zastupničkom, o zamjenama će odlučiti stranka, odnosno Predsjedništvo i Nacionalno vijeće stranke.



Iako je izgubio od Stričaka, dosadašnji varaždinski župan Radimir Čačić (Reformisti) ne planira povratak u zastupničke klupe, potvrdila je Hini njegova zamjenica u Saboru Natalija Martinčević.

No, reaktiviranje mandata može se očekivati od Damira Bajsa (nezavisni) koji je u utrci za bjelovarsko-bilogorskog župana izgubio od Marka Marušića (HDZ). Njega u Saboru mijenja SDP-ova Martina Grman Kizivat (SDP) što bi značilo da će njegovim povratkom u Hrvatski sabor SDP imati jednog zastupnika manje.

Robert Jankovics, predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) koje prije Sabora odlučuje o zamjenama, kaže da i sam očekuje da u Povjerenstvo stignu zahtjevi za odmrzavanjem i zamrzavanjem mandata, no da još ni jedan nije stigao, jer je zbog formalnih razloga za to još prerano.

Trebaju proteći svi žalbeni rokovi, a izbori i formalno završiti, tako da tek idući tjedan očekujem zahtjeve za odmrzavanjem i zamrzavanjem mandata, izjavio je Jankovics.

Komentari