LIJEČNIK IZ PULE POZITIVAN NA COVID-19 Izvršio je četiri zahvata; Sedam osoba je u samoizolaciji

Ilustracija Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Zaražen je kirurg iz Opće bolnice Pula. Kako je objasnila ravnateljica OB Pula Irena Hrstić, nije zaražen u bolnici, nego u privatnom kontaktu van bolnice.

Liječnik iz OB Pula posumnjao je da ima Covid-19 nakon blažih simptoma, odmah se javio na testiranje, te je sumnja i potvrđena.

Kako je djelovao unutar dežurnog sustava i hitne podrške, bio je u kontaktu s pacijentima i s medicinskim osobljem. Njih sedam sada je u samoizolaciji, a radi se o dva liječnika, četiri instrumentarke i dvije medicinske sestre.

Ključno je, naglasila je Irena Hrstić, to da se radi o zarazi izvan zdravstvenog sustava, a ne unutar sustava.



U Hrvatskoj 91 novi slučaj zaraze, jedna osoba preminula

“Zdravstveni sustav uopće nije u ovom trenutku zakinut. Epidemiolozi su vrlo brzo ispitali sve kontakte i sve osobe koje su okarakterizirane kao kritično rizične, uklonjene su iz zdravstvenog sustava. Liječnik je imao manje kontakata jer je radio unutar dežurnog sustava. Ono što smo sada primijetili jeste to da su primarno tegobe Covida-19 vezane za probavne smetnje, a imamo manje simptoma upale pluća”, istaknuto je na izvanrednoj konferenciji za medije.

Hrstić je istaknula kako svi zdravstveni djelatnici, pogotovo oni koji rade u javnom sustavu moraju dvostruko paziti, jer u ovom trenutku, kada bolnica funkcionira na način da ima redovan program, redovan poliklinički program, druge pacijente, hitnu službu, turističku sezonu i Covid pozitivne, zdravstveni radnici nećemo moći izdržati ukoliko bude nedostajalo osoblja. Ispadanjem zdravstvenog radnika iz sustava, pa bio to i minimalni broj može se jako destabilizirati zdravstveni sustav. U ovoj situaciji sa sedam djelatnika OB Pula koji su u samoizolaciji, sustav nije destabiliziran, ali ako se broj bude povećavao, moglo bi se i to desiti, prenosi Regional Express.

Komentari