Liječnici moraju dokazivati da su se na poslu zarazili koronavirusom: To je apsurd!

Ilustracija Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Još jedan apsurd hrvatske birokracije. Liječnici su već mjesecima u punom pogonu, rade u otežanim uvjetima, pregledavaju zaražene pacijente. A ako obole, prolaze dugotrajan proces dokazivanja zaraze na poslu. Mnogi zato i odustaju od traženja isplate bolovanja u 100-postotnom iznosu.

Krajem listopada doktor Hauser zarazio se koronavirusom. I od tada prikuplja dokumentaciju koja bi dokazala da je do zaraze došlo na radnom mjestu. Jedan od papira je potvrda poslodavca da je bio u kontaktu s pozitivnim pacijentom. “Kako ja ne radim na COVID odjelu, poslodavac ne može znati jesam li ja bio s nekim asimptomatskim i tako dalje”, kaže Goran Hauser, član HUBOL-a.

“Mi kad radimo u ambulantama nemamo COVID odijelo nego standardnu masku, vizir itd., i to je najveći problem“, dodaje Hauser.

Mišljenje medicine rada je da je do zaraze došlo na radnom mjestu jer je 48 sati od potvrde bolesti bio dežuran na hitnom prijemu. Ali to je tek početak procesa. “Tako da mi se čini da je svrha prikupljanja podataka da ljudi odustanu i da kažu za te novce nemam vremena, bavim se pacijentima i nemam vremena prikupljati dokumentaciju”, smatra Hauser.



U HUBOL-u smatraju da bi se liječnicima zaraza trebala priznavati kao profesionalna bolest jer svi rade s potencijalnim COVID pacijentima. “Imate psihijatrijsku bolnicu Ugljan, nije COVID odjel, a imaju pacijente i djelatnike, bolnica je na otoku, ti pacijenti neće biti transportirani u COVID bolnicu”, kaže Tomislav Franić, član izvršnog odbora HUBOL-a.

“U krajnjoj liniji, saborski zastupnici ne moraju nositi nikakve dokumente što je suludo jer vjerujem da je propisana samoizolacija zastupnika jer za tri četvrtine njih ne bi nitko ni primijetio da ih nema u sabornici“, dodaje Franić.

Svaki manjak medicinara itekako se primijeti. Vlada ih nagrađuje s deset posto od osnovne plaće za rad s oboljelima od covida. “Iako je u odluci Vlade napisano da će isplata biti tek u siječnju, neke ustanove su već počele isplaćivati pa je došlo do nezadovoljstva sestara u drugim ustanovama”, kaže Mario Gazić iz Hrvatske komore medicinskih sestara.

Odgovore traže i iz Udruge poslodavca u zdravstvu. Zanimaju ih detalji kome se i kako obračunava taj dodatak, jesu li uključeni i nezdravstveni djelatnici, ali i… “Treće, najvažnije, da zdravstvene ustanove nisu dobile nikakav naputak niti odluku HZZO-a da su osigurana sredstva za taj dodatak”, kaže Dražen Jurković, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske. A s obzirom na dugove u zdravstvu, zdravstvene ustanove nemaju sredstva za isplatiti te dodatke – pa sada svi čekaju dodatna pojašnjenja i naputke.

Komentari