Liječnici i sestre KB Dubrava prosvjeduju pred bolnicom: Teško nam je, nemamo radno vrijeme

Screenshot/N1

Ispred KB Dubrava u petak je održan prosvjed zaposlenika – liječnika i medicinskih sestara – nezadovoljnih što se ta bolnica u cijelosti pretvara u ustanovu za liječenje covid pozitivnih pacijenata.

Od sindikalne povjerenice Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara u toj bolnici Ivane Suton doznaje se kako prosvjed nije organizirao ni jedan od sindikata već da se osoblje okupilo spontano kako bi izrazili nezadovoljstvo jer je situacija teška s obzirom na veliki priljev bolesnika i manjak ljudi.

Okupljenima se obratio i novi predsjednik Upravnog vijeća KB Dubrava Sivio Bašić, ujedno državni tajnik u Ministarstvu zdravstva. Nakon toga izvijestio je da su mu prosvjednici ukazali na probleme koji ih muče, a to su briga za njihovo zdravlje i zdravlje bolesnika, kao i nedostatak informacija.

Bašić je potvrdio kako će svi bolesnici koji ne boluju od covida, njih 80-ak, biti iz KB Dubrava prebačeni u druge zagrebačke bolnice te da će u KB Dubrava u ovom trenutku biti osigurano još 200 kreveta za covid pozitivne pacijente.



“Hoće li ‘Dubrava’ postati covid bolnica u ponedjeljak – ne znam, ali sigurno vam mogu reći da se od jučer više ne primaju non-covid pacijenti, kako bi Dubrava postala covid bolnica kad to bude trebalo, što će odrediti broj novooboljelih. Napravit ćemo maksimum da pružimo maksimalno moguću zdravstvenu skrb svim pacijentima, uključujući covid pozitivne i covid negativne pacijente”, kazao je.

Najavio je i kako će danas popodne održati sastanak s ravnateljima zagrebačkih bolnica oko prebacivanja bolesnika u druge ustanove.

Na primjedbu da su zaposleni upravo prosvjedom iskazali nezadovoljstvo i ne žele da KB Dubrava bude covid bolnica Bašić je odgovorio kako ih razumije, ali kao zdravstveni djelatnici preuzeli su taj rizik.

“Naravno da ne žele, ja ih razumijem, isto tako nitko ne želi biti bolestan, a one koji su bolesni moramo zbrinuti. To je bolest koja se prvi put pojavila i nitko nije educiran da je liječi, naravno da se ljudi boje, ali moramo znati da smo kao zdravstveni djelatnici na sebe preuzeli taj rizik”, rekao je Bašić.

Bašić je izvijestio kako se radi i na tome da se osigura dovoljan broj zdravstvenih djelatnika. “Danas je došlo pet anesteziologa, popodne će doći još četiri pulmologa, dolaze medicinske sestre. To je dinamični proces s obzirom na raspoloživost kadra u nekoj bolnici”, naveo je.

Kaže kako ima dovoljno respiratora, stiglo je novih 10, a trenutno je slobodno šest respiratora.

Komentari