Liječnica iz KB-a Dubrava: Imamo duplo više bolesnika na kisiku nego lani

Ilustracija Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ovaj jedan mnoge su zagrebačke bolnice zatražile pomoć zbog manjka osoblja, kreveta i respiratora. Kakva je situacija u KB-u Dubrava, najvećoj covid-bolnici, u razgovoru za RTL Danas otkrila je Nevenka Piskač Živković, voditeljica respiracijskog centra.

Kaže da ima dovoljno respiratora.

“Naravno da ima, ne možemo na 420 bolesnika biti bez dovoljno respiratora. Sada imamo 75 aktivnih respiratora, a ukupni broj za sada je 81”, rekla je Piskač Živković.

Pacijentima treba više kisika

Koliko je pacijenata na kisiku? Razlikuje li se trenutna situacija u odnosu na prosinac?



“Razlikuje se i to značajno, prošle godine imali smo najviše 22 bolesnika na visokom prostoru kisika, a momentalno sada ih je 45. Jednostavno su respiratorno nestabilniji, treba im više kisika, dolaze na visokom protoku… Rekla bih da je priroda bolesti takva i razlikuje se od starog virusa, ima dosta bolesnika srednje životne dobi, od 40 i 60 godina.”

U jednom danu otpušteno je 30 bolesnika

Nedostaje li liječnika i medicinskih sestara? Evo što kaže Piskač Živković.

“Bolnica je velika, naravno da ne možemo sami, nema dovoljno liječnika internističke struke koji zbrinjavaju bolesnike. Nama su ovdje kolege iz ostalih zagrebačkih bolnica, dijelimo 14 odjela. Moram reći da smo danas ujutro bili sretni i spontano zapljeskali na jutarnjem sastanku jer smo u 24 sata otpustili 30 bolesnika. To je super, ali ako svaki dan dođe 37 ili 40 njih, neprestano smo u plusu.”

U Dubravi se liječilo 97 cijepljenih osoba, a 12 onih koji su primili dvije doze. Kako to da su oni završili u bolnici, a cijepljeni su?

“To smo se i mi pitali, pogotovo infektolozi. Proučavali smo te bolesnike, pogotovo one s dvije doze i analizirana je njihova razina antitijela. Moramo reći da je riječ o bolesnicima starije životne dobi, iznad 80 godina, i uočeno je da razina antitijela kod njih nije bila tako povišena, što bi značilo da njihov organizam nije proizvodio dovoljno antitijela.”

Post-covid odjel je stalno aktivan

Što se tiče post-covid odjela, Piskač Živković je rekla:

“Post-covid odjel aktivan je neprestano, kroz njega je prošlo oko 1000 bolesnika. Simptomi se nisu značajnije promijenili, aktivno se uključujemo u liječenje tih bolesnika”, prenosi RTL.

Komentari