Lauc: Na PCR testiranju se zarađuju milijarde, zašto ne radimo antigensko, višestruko je jeftinije

Gordan Lauc Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Znanstvenik Gordan Lauc komentirao je sukob interesa, testiranje, broj zaraženih te studiju koju je proveo s Draganom Primorcem. 

Ističe kako je on potaknup tu priču oko sukoba interesa, kad je rekao što se radi, a što ne u pandemiji. Dodao je da njegova tvrtka ne prodaje ništa što ima veze s pandemijom.

“Ja sam rekao da bih se mogao eventualno naći u sukobu interesa kad bi moja firma počela prodavati nešto vezano uz pandemiju, a ja onda govorio da to moramo sve više kupovati. Ja u ovom trenutku nisam ni u kakvom sukobu interesa”, rekao je za N1.

Smatra da se sukob interesa nalazi na drugoj strani, “kad osobe koje rade u tvrtkama koje se pandemijom bave konstantno govori kako moramo kontinuirano raditi to što prodaju tvrtke u kojima oni rade”.



Navodi da je PCR testiranje trenutno postalo globalni biznis i na njemu se zarađuju milijarde. “Zašto ne radimo antigensko testiranje, koje je višestruko jeftinije?”.

Na prozivke Ivana Đikića i tvrdnje da je studija, koju je proveo s Draganom Primorcem, provedena na nereprezentativnom uzorku, rekao je da je to točno i da uzorak doista nije reprezentativan, te oni to nikad nisu ni tvrdili.

“Mene je jako puno ljudi prozivalo tijekom 11. i 12. mjeseca, koje nema veze s činjenicama, nego su samo pokušali relativizirati argumente koje sam ja iznosio. Stvar se odnosila na to što sam ja govorio da nam ne trebaju stroge mjere i da će broj zaraženih pasti bez obzira na to, a oni su se zalagali za jako stroge mjere”.

Kada je u pitanju broj zaraženih navodi kako se još uvijek radi o malom porastu te da to ne bi trebalo ništa promijeniti. Od cijepljenja očekuje da će eventualno padati broj smrti, ako se procijepe najstariji.

“Mi smo prokuženi do te mjere da nam nisu potrebne najstrože mjere i da nam nisu potrebne zabrane poslovanja”, tvrdi.

Dodaje kako bi Stožer trebao omogućiti lokalno provođenje mjera.

Komentari