Lauc komentirao pojavu novog soja virusa: Nema dokaza da je novi soj korone opasniji

Gordan Lauc Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Član vladina Znanstvenog savjeta Gordan Lauc na Facebooku se osvrnuo na novi soj koronavirusa koji je zabrinuo Veliku Britaniju.

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) jučer je objavila da je u bliskom kontaktu s britanskim dužnosnicima zbog nove inačice koronavirusa, a britanski ministar zdravstva Matt Hancock danas je rekao da je novi soj koronavirusa “izvan kontrole”.

Lauc je komentirao pojavu novog soja virusa, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Primam brojne upite. Ne stignem na sve odgovoriti, pa pišem ovdje.



Virusi stalno mutiraju i pojavljuju se novi sojevi. To je normalno i prirodno. Sekvenciranjem virusa znanstvenici prate njegovu evoluciju. Na poveznici dolje možete pratiti pojavu N501Y mutacije oko koje se ovih dana podiže velika medijska buka. (Igranjem s izbornicima možete pratiti i druge mutacije, kao i podatke po pojedinim zemljama. U prozoru desno imate i animaciju vremenskog tijeka)

Za sada ne postoje dokazi koji bi govorili da je ova varijanta koja se pojavila u UK na bilo koji način opasnija od drugih sojeva. Možda je, no vjerojatnije je da nije. U svakom slučaju dokaza da je opasnija nema…”.

Lauc: Britanci zbog breksita namjerno dižu paniku oko korone

Podsjetimo, ranije danas Lauc je na Facebooku napisao kako mu prijatelji iz Londona kažu da njihova vlada namjerno diže paniku oko korone kako bi skrenuli pozornost javnosti s breksita i pregovora s EU.

Poslije je nastavio opisivati situaciju u Hrvatskoj i ponovno napomenuo kako je cjepivo blizu i da kombinacijom ‘blagih’ mjera i osobne odgovornosti možemo spasiti puno života.

Lauc: Kažu mi prijatelji da Britanci zbog breksita namjerno dižu paniku oko korone

Komentari