Lauc brani Markotić: Iznimno nerviraju medijske hijene. Mama joj ima preko 80 godina

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Znanstvenik Gordan Lauc na svom je Facebooku stao u obranu ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemke Markotić, koja je izjavila da je njena majka cijepljena u ovoj klinici.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Moram priznati da me iznimno nerviraju medijske hijene. I osobno sam ih iskusio i moram reagirati.

Prof Markotić je svoj život posvetila liječenju bolesnih ljudi, a proteklih godinu dana vjerojatno niti nema “života” jer je 24 sata na dan u ovoj pandemiji. Za razliku od mnogih, njoj ovo nije prilika za osobnu promociju ili zaradu, već poziv u koji duboko vjeruje. Osobno ju jako dobro poznajem i znam da je tako.



Mama joj ima preko 80 godina i NIJE ju cijepila kada su pred mjesec i pol dana došla prva cjepiva, a mogla je da je htjela. Tj. sigurno je htjela, no nije smatrala da je etički prihvatljivo zloupotrijebiti svoj položaj i oduzeti jednu dozu cjepiva onima koji su u prvom redu za cijepljenje. Cijepila ju je kad je populacija u kojoj je njezina mama došla na red za redovno cijepljenje.

I sada ju je problem što ju je odvela k sebi u kliniku da to naprave. Zar je mami od 80+ godina trebala reći da sjedne na tramvaj i ode sama u ambulantu? Ili izgubiti pola dana da ju ona tamo odveze?

Razumijete li vi hijene što znači pola dana osobi koja radi 24 sata na dan. Kada mene netko pita imam li 5 minuta, odgovor je da me u prvih pola minute mora uvjeriti da je to dobro uloženih 5 minuta…

I u toj situaciji nju netko javno za to proziva na konferenciji za medije? Kad je prozvala novinare da se netko od njih cijepio preko reda, to nije bilo tipa ako ste se vi cijepili preko reda, onda je u redu i da sam ja cijepila svoju mamu. To je bilo “kako vas koji se cijepite preko reda nije sram prozivati mene koja sam čekala da moja mama dođe na redovni raspored cijepljenja i nisam je preko reda cijepila još pred 6 tjedana…”

No hijene su hijene i nije bitno što je istina. Bitno je dobiti par klikova, jer klikovi nose oglase… Nadam se da je one koji su to napisali, odobrili i objavili barem malo sram zbog toga”, piše Lauc.

Komentari