Kupio od Bandića stan i gradio fontane, a sad je dobio novac za sanaciju štete od potresa

Foto: Darko Tomas / CROPIX

S računa za posebne namjene, na koji su građani Hrvatske donirali više od 17 milijuna kuna za saniranje posljedica potresa, Grad Zagreb, kojim upravlja višestruki USKOK-ov optuženik Milan Bandić, podijelio je bez natječaja 1,7 milijuna kuna tvrtkama za nabavku materijala za obnovu Zagreba. Osim što je posao nabavke dobio član Bandićeve stranke Pave Vukelić, ni ostali dobitnici posla nisu nepoznati hrvatskoj javnosti, doznaju Index Istrage.

Tako je posao dobila i tvrtka MC Plus kojom upravlja Nervad Mešić, svojedobno kupac Bandićeva stana i dobitnik natječaja za izgradnju notornih fontana, za što je interes svojevremeno pokazivalo i Državno odvjetništvo. Dobitnik je i obiteljska tvrtka dojučerašnjeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Mate Čička, a danas predsjednika Skupštine zagrebačke županije te tvrtka Samoborka kojom upravlja Želimir Kodrić, a koja se već preko Hrvatske gospodarske komore nudila za poslove obnove Zagreba.

Poziv i odabir trajali su – 24 sata

Iz Grada Zagreba jučer su se očitovali kako je glavni kriterij bio snižena cijena, no nejasno je od koliko se tvrtki tražila ponuda, a rok za dostavu ponuda bio je – 24 sata.

“S obzirom na opravdanost i postojanje razloga žurnosti, rok za dostavu ponuda gospodarskih subjekata iznosio je 24 sata, dok je rok za isporuku iznosio 48 sati od izdavanja pojedine narudžbenice”, stoji u službenom očitovanju Grada Zagreba.



Prvi problem za Grad Zagreb bila je činjenica da je dobitnik natječaja bila i tvrtka Graditeljstvo Pave Vukelić d.o.o., a osnivač te tvrtke je istaknuti član Bandićeve stranke. Vukelić je tvrdio kako glavni kriterij za dobivanje posla od 199 tisuća kuna nije bila stranačka podobnost nego iskustvo od 40 godina.

Bandić novcem od donacija kupio materijal za obnovu Zagreba od člana svoje stranke

407 tisuća kuna dobila tvrtka koja je gradila fontane, a njen čelnik je s 23 godine kupio stan od Bandića

Među dobitnicima natječaja je i tvrtka MC Plus, a oni su za nabavku crjepova i drvene građe dobili iznos od 407 tisuća kuna. Čelnik te tvrtke je Nervad Mešić, koji zajedno s ocem Ahmetom vodi tvrtku Mešić Com. Ta je tvrtka poznata javnosti kao česti dobitnik natječaja Grada Zagreba izravnom pogodbom, a svakako su najpoznatiji po natječaju za izgradnju zagrebačkih fontana za što je DORH 2012. godine pokrenuo predistražne radnje. Naime, ispitivalo se je li posao vrijedan 18,4 mil. kn namješten za tvrtku Mešić Com. U to vrijeme aktualni su bili nalazi inspekcije Ministarstva financija koji su pokazivali da je na projekt fontana kao i u uređenje Cvjetnog trga protuzakonito potrošeno gotovo 25 milijuna kuna iz gradskog proračuna.

Isto tako, sam Nervad spominjan je u medijima kao kupac stana Milana Bandića. Tada je imao svega 23 godine, a 135 tisuća eura za stan dao je u gotovini.

“Mešić je kupio stan od Bandića i kasnije ga prodao po manjoj cijeni nego li je platio Bandiću. Nakon toga kreće uspjeh tvrtke Mešić.com koja prije toga nije bila poznata široj javnosti”, pojašnjava za Index Istrage Dario Juričan, režiser koji godinama skuplja dokumentaciju za dokumentarni film o Milanu Bandiću. Pokušali smo doći do Mešića, no nije nam odgovorio na poziv, piše Index.hr.

Komentari