Kuk: Usporedba s Hirošimom nije pretjerana. To je potres velike snage, jači od nekih atomskih bombi koje su bile korištene

N1

Seizmolog Krešimir Kuk izjavio je kako je jutrošnji potres u Petrinji jači i od nekih atomskih bombi te kako usporedba s Hirošimom nije pretjerana.

Kuk je za RTL.hr ranije je rekao da je vjerojatnije da ovako jakih potresa kakav se dogodio u utorak u Petrinji neće biti. Također je izjavio i kako nema znakova aktivnosti zagrebačkog rasjeda.

“Iznenadilo nas je u smislu da nismo očekivali da će i zagrebačko epicentralno područje prije nekoliko mjeseci i područje Pokuplja u ovoj godini odraditi svoje seizmičke aktivnosti. Nije nas iznenadilo u smislu da se tamo događaju potresi. Takav je bio i 1909. godine. Mi smo to upozoravali i to jesu, u okolici Zagreba, medvedničko područje, Pokuplje, mjesta gdje su potresi najjači”, rekao je Kuk.

“Jače od nekih atomskih bombi”

“Osjetio se i u Sloveniji i čak u Njemačkoj. To je potres velike snage, oslobođena je velika količina energije i ti valovi onda pređu i nekoliko stotina kilometara noseći dovoljno energije da zatresu i tamo, zato se osjetio. To je normalna pojava”, dodao je.



“To je jače od nekih atomskih bombi koje su bile korištene”, dodaje.

Kaže da usporedba s Hirošimom nije pretjerana.

Komentari