Krunoslav Capak: Nismo očekivali ovoliki porast novooboljelih, zabrinuti smo. Epidemiolozi su na izmaku snaga

screenshot

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak otkrio je koliko je epidemiologa u Hrvatskoj i rekao da je sad na njima velik i težak posao.

“Nije to eksponencijalni rast, to bi bio veći broj novoboljelih svaki dan, to su ogromne brojke, ali nažalost imamo porast koji ne želimo i nismo očekivali da će biti takav. Otvaranjem aktivnosti znali smo da će nam se pojaviti veće brojke, ali ovo su sad velike brojke i zabrinuti smo zbog toga. Molimo građane da se pridržavaju mjera jer to očito sad ne funkcionira”, rekao je Krunoslav Capak.

Napomenuo je da je i posao epidemiologa izrazito otežan zbog porasta broja zaraženih. Oni, naime, moraju osim podataka svih tih ljudi, pronaći i sve njihove kontakte, ispitati ih, eventualno propisati samoizolaciju…

“Virus cirkulira, ali ne bih rekao da situacija izmiče kontroli. Naši epidemiolozi rade 24 sata dnevno. Situacija je sve teža i teža, treba sve kontakte od tih 140 osoba pronaći, upisati, odrediti… To je težak i naporan posao, imamo ukupno sto epidemiologa. Oni su na izmaku snaga”, rekao je Capak.



Dodao je da se razgovara kako olakšati posao i koga pozvati da pomogne. Komentirao je i hoće li se uvoditi sankcije za one koji ne nose maske.

“Kao Stožer smo protiv represije jer one izazivaju revolt kod građana, posebno ako nisu precizno i pravedno razrađene. Provest ćemo široku edukaciju o koristi nošenja maski. U nekim kulturama je nošenje maski kod svake respiratorne infekcije normalna stvar. Moramo se aktivirati da građani shvate da imaju koristi od nošenja maski”, rekao je za N1.

Komentari