Krunosalv Capak: Smanjenje mobilnosti i fizička distanca ključne su mjere

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, na HRT-u su komentirali prvu fazu popuštanja mjera.

“Vjerujem da neće biti problema, jer su se građani pridržavali i dosad mjera. Mislim da će se svi držati mjera bez obzira na veću mobilnost. Poznavajući psihologiju naših ljudi za očekivati je da pohrle u shopping, ali smo postavili organizaciju na terenu, imamo dosta svjesnih građana, vjerujem da neće biti problema”, rekao je Trut.

“Jako je teško za predvidjeti gdje bi moglo doći do problema, ako se građani budu držali mjera, ne bi trebalo biti problema. Mislim da su svi shvatili da je ključna mjera smanjenje mobilnosti i fizička distanca”, rekao je Capak. “Pustili smo intražupanijski promet, ali još ne razmišljamo da pustimo interžupanijski promet. Ne smijemo se uljuljkati u činjenicu da smo možda i najbolji u Europi po brojkama, nego moramo i dalje ustrajati u tome da dočekamo ljeto da možemo još te mjere olabavati”, dodao je.

“Meni se čini da je ZET dobro organiziran, trebamo samo tako nastaviti”, rekao je Capak pa uputio apel građanima. “Mi nismo odvajali kad će se tko voziti, ali neka oni koji ne rade ne idu na javni prijevoz u vrijeme kad se ide na posao. Ako moraju nešto obaviti neka idu iza 8.30, 9 sati, ali i dalje je preporuka – ostanite doma”, poručio je Capak.

Komentirao je i nošenje masi. “U zdravstvenom sustavu postoji obaveza za maske. U javnom prijevozu je preporuka za maske. Kod nas nema kulture da se maske nose i smatramo da je uvođenje obaveze prestroga u ovom momentu. Dajemo snažnu preporuku da se maske nose u zatvorenim prostorima”, rekao je Capak.

“Ako vi dotaknete neki predmet ili se iskašljete iznad njega ili govorite iznad njega neko vrijeme virusne kapljice mogu ostati na njemu. Moguće je da se virus prenese, ako netko to dira rukom i prenese na sluznicu nosa, usta ili očiju. Mi o tome govorimo teoretski, jer nemamo nigdje zapisano da je to tako. Osim toga, na samom ovom koronavirusu nema posebnih ispitivanja koliko može izdržati na nekim predmetima. Možemo govoriti da između 48 i 72 sata virus ugine, to je sigurno. Ako netko ima neku inovativnu ideju, mi kad smo imali raspravu ja sam predložio da svi imaju pegle na paru i da nakon isprobavanja pređu preko tog materijala. S tim nisu bili epidemiolozi zadovoljni, ali ni ženski dio, a ovo da maknete na 5 dana nešto je bilo nekako najlakše, slobodno ako netko ima inovativnu ideju može reći”, rekao je Capak.

Komentari