KREATIVNI ZAKLJUČCI KOMORA Ne žele dati podatke o honoraru Jasne Omejec, pa optužile Psihološko proljeće za narušavanje ugleda i časti

Psihološkom proljeću su četiri strukovne komore dostavile prvostupanjska rješenja. Tim pravnim aktima Hrvatska komora inženjera strojarstva (HKIS), Hrvatska komora inženjera elektrotehnike (HKIE), Hrvatska komora inženjera građevinarstva (HKIG) i Hrvatske komora arhitekata (HKA), odbile su zahtjev za pristup informaciji o honoraru i ugovoru prof. dr. sc. Jasne Omejec, s obrazloženjem kako podnositelj zahtjeva, koordinator Psihološkog proljeća, Domagoj Švegar, obezvrjeđuje demokratske tekovine i zloupotrebljava pravo na pristup informacijama. Sve četiri komore konstatiraju da u stalnoj sprezi s dnevnim novinama, uz korištenje lascivnih naslova, članovi Psihološkog proljeća aktivno rade na ostvarenju ciljeve zbog kojih je ta inicijativa i osnovana. Zanimljivo, HKIE tvrdnje o lascivnim naslovima ne specificira primjerima, dok i HKIG i HKS i HKA kao primjer lascivnosti navode sljedeća tri naslova :

  • Hrvatske komore iz noćne more,
  • Svemoćne i nikom odgovorne komore,
  • Komore u Hrvatskoj kao zastarjeli sustav zastrašivanja.

Iz Psihološkog proljeća naglašavaju da su ciljevi zbog kojih je inicijativa osnovana: demokratizacija komora, smanjivanje nezakonitosti i nepravilnosti u njihovom radu te drastično podizanje njihove razine transparentnosti.

Komore konstatiraju i da Psihološko proljeće postupa s namjerom da naštete ugled i čast prof. dr. sc. Omejec, a time posredno i strukovnih komora, naručiteljicama pravnog mišljenja Jasne Omejec.

Podsjetimo, prof. dr. sc. Jasna Omejec je u subotu, 22. lipnja 2019. godine, komorama predala pravno mišljenje o ustavnopravnim odredbama kojima se ukida obvezno članstvo u komorama. Dva dana kasnije, u ponedjeljak, 24. lipnja 2019. godine, komore mišljenje dostavljaju premijeru, Andreju Plenkoviću, sa zahtjevom da Vlada odustane od donošenja zakona, koji su bili na dnevnom redu sjednice Vlade zakazane za četvrtak, 27. lipnja 2019. godine, a kojim se zakonima ukida obvezno članstvo u komorama za ovlaštene voditelje građenja i ovlaštene voditelje radova.



Bivša predsjednica ustavnog suda uprihodila gotovo 200 tisuća kuna od HGK kroz dvije godine. Koliki je iznos zaradila od ostalih komora?

Psihološko proljeće je dostavilo zahtjev za pristup informaciji o honoraru isplaćenom prof. dr. sc. Jasni Omejec i o ugovoru s istom. Sve četiri komore su u postupanju po tim zahtjevima višestruko prekršile rokove propisane Zakonom o pravu na pristup informacijama, a zahtjev su riješile tek nakon intervencije Povjerenika za informiranje, kojemu smo u svibnju 2020. godine podnijeli žalbe. No usprkos tome što su komore, a ne podnositelj zahtjeva, prekršile Zakon o pravu na pristup informacijama, sve 4 komore dale su navedeno obrazloženje, piše Psihološko proljeće.

Komentari