KRAH BH BLOKA U MOSTARU Cilj je izbaciti Hrvate kao narod iz svih političkih procesa

Izbori u Mostaru/Denis Kapetanovic/PIXSELL

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Mostara u srijedu su završili prvi krug glasovanja za gradonačelnika. U drugi krug su prošli kandidati HDZ-a BiH Mario Kordić i Koalicije za Mostar okupljene oko SDA Zlatko Guzin.

U petak Vijeće ponovno zasjeda jer ni jedan kandidat nije uspio osigurati dvotrećinsku većinu od ukupno 35 mostarskih vijećnika. I u drugom krugu bit će potrebna dvotrećinska većina, a pretpostavlja se da ni jedan to neće moći osigurati pa će se pristupiti i trećem krugu glasovanja, kako piše Dnevno.hr.

U tom posljednjem krugu pobijedit će kandidat koji će imati prostu većinu, a u slučaju izjednačenog rezultata pobijedit će mlađi kandidat.

U prvom krugu glasovanja kandidat HDZ-a je imamo 14 glasova, dok je kandidat SDA imao 12, što upućuje na to da će izbor gradonačelnika Mostara do kraja biti neizvjestan, ali i da Kordić ima blagu prednost.



Hrvatska nacionalna zajednica u Mostaru izjavila je kako želi da ih u vlasti predstavlja HDZ, dok je bošnjačka odlučila povjerenje dati koaliciju okupljenoj oko SDA, dalje se navodi.

Ističe se kako je osnovni problem BH Bloka činjenica da su se u predizborno vrijeme lažno predstavljali kao politička snaga koja ne spada ni u bošnjački ni u hrvatski politički blok te su se pokušavali predstaviti kao netko komu nacionalna pripadnost nije bitna odrednica i tko se definitivno neće svrstavati u nacionalne blokove.

Više puta su nedvosmisleno izjavljivali kako neće podržati izbor gradonačelnika koji će biti rezultat volje političkih predstavnika samo jednog naroda. Kao kompromis, nudili su svoje kandidate kao most između dvije dominantne politike u gradu – HDZ-a i SDA.

SDP i Naše stranka pristali su da nacionalnost kandidata postane glavni kriterij izbora gradonačelnika Mostara. I jedni i drugi su pričali o ‘isporučivanju Mostara Čoviću i HDZ-u’, zanemarujući činjenicu da je više od polovine građana Mostara hrvatske nacionalnosti i da su ti građani na izborima u ogromnom broju svoje povjerenje dali upravo HDZ-u, dodaje se.

BH Blok se tako, kako piše, ogolio kao još jedna u nizu koprena kojima je cilj ‘građanskom’ pričom prikriti bosansko-bošnjački unitarizam u kojem su građani nebošnjaci zapravo društveni neprijatelji kojima treba oduzeti pravo na političko predstavljanje.

Zaključuje se da je riječ o jasnim bosansko-bošnjačkim unitarističkim politikama kojima je cilj izbaciti ne HDZ, nego Hrvate kao narod, iz svih političkih procesa u zemlji.

‘Građanska’ politička priča time je konačno pokopana i u Mostaru, cilj je dominacija jedne zajednice nad drugom. Također, krahirao je i BH Blok jer je izvjesno da u Mostaru kao politički subjekt-koalicija više neće postojati.

Komentari