KORONAVIRUS U SPLITSKOM STARAČKOM DOMU Evakuirani korisnici, epidemiolozi na terenu, policija spriječila novinare u obavljanju posla

Vladimir Dugandzic / CROPIX

Zbog sumnje na koronavirus tijekom večeri je iz jednog splitskog Doma za starije i nemoćne osobe u KBC Split prebačeno pedesetak umirovljenika, a dosadašnje pretrage pokazale su da je 10 umirovljenika pozitivno, doznaje Hina iz bolnice.

Korisnike Doma prevoze medicinski djelatnici odjeveni u skafandere, a na licima umirovljenika primjetni su strah, zabrinutost i neizvjesnost.

Petnaestak umirovljenika prethodnih dana imalo temperaturu

Ravnatelj Doma za starije i nemoćne Ivan Škaričić izjavio je večeras kako je petnaestak štićenika prethodnih dana imalo temperaturu, doduše ne visoku, a prije dva dana su obavljeni testovi na koronavirus koji su pokazali da ih je deset pozitivno.

Štićenici su imali prethodnih desetak dana određene simptome, a svakodnevno su ih nadgledali liječnici.



“Sada je županijski Stožer civilne zaštite donio odluku da se korisnici prebace u bolnicu na Križine”, kazao je Škaričić.

Zaposlenici koji su bili u kontaktu s umirovljenicima na drugom katu, gdje ih se nalazilo ukupno pedeset, ići će u samoizolaciju kući, dok će 50 korisnika biti prebačeno na Križine. Epidemiološka služba će odmah nakon što završi transport umirovljenika dezinficirati drugi kat.

Sumnja da i par djelatnica Doma ima simptome

Škaričić je izrazio sumnju da par djelatnica Doma također ima simptome zaraze i priznao da su zbog cijele situacije u Domu šokirani.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban rekao je kako ga je Škaričić izvijestio da nije bilo kontakta štićenika s drugog kata s ostalim korisnicima Doma, a nada se da će zaraženi preboljeti koronvirus.

Ministar zdravstva Vili Beroš reka je za N1 kako se u Splitu “nažalost dogodilo ono što smo najmanje željeli, jer su starije skupine naših sugrađana najugroženije”.

U bolnicu se transportiraju polupokretni korisnici koji će već tijekom noći i jutra, ovisno kako budu stizali, biti testirani na Covid-19. Testiranje se očekuje i za nekoliko djelatnica koje su bile u kontaktu s umirovljenicima s drugog kata.

Još se ne zna kako su zaraženi

Još uvijek nije jasno kako su se korisnici zarazili s obzirom da već određeno vrijeme tamo nema posjeta. Pretpostavlja se da je koronavirusom zaražen netko od korisnika koji je bio na redovnom pregledu u bolnici.

Iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu večeras su poslali kratko priopćenje u kojem potvrđuju da je dio korisnika Doma za starije i nemoćne Split u smještajnoj jedinici u Vukovarskoj ulici pozitivan na koronavirus.

“U međusobnoj koordinaciji KBC-a Split, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i uprave Doma za starije i nemoćne odlučeno je da će biti smješteni u KBC-u Split na Križinama do konačne kliničke obrade i eventualne potvrde nalaza o broju zaraženih osoba na koronavirus. Više informacija iznijet ćemo sutra na press konferenciji tijekom prijepodneva”, poručili su iz Stožera.

Večeras je interventna policija spriječila novinare, snimatelje i fotografe u obavljanju posla udaljivši ih od Doma tvrdeći kako to rade zbog njihove sigurnosti. Jedan od njih je upao u program uživo HTV-a tražeći od novinara da odmah napuste taj prostor.

VIDEO Interventni policajac izderao se na novinarku i prekinuo javljanje uživo iz Splita

Komentari