Koronavirus na fakultetu na kojem je studirala Kolinda Grabar-Kitarović: Jedan student pozitivan, više ih u samoizolaciji

FPZG / Facebook

Nakon Fakulteta prometnih znanosti i zagrebački Fakultet političkih znanosti potvrđuje jedan slučaj studenta koji je nakon pokazivanja simptoma i testiranja dobio nalaz da je pozitivan na COVID-19.

‘Mjere se poštuju’

Riječ je o studentu prve godine novinarstva koji je 27. lipnja boravio u dvorišnoj prostoriji Fakulteta radi upisa ocjene, a osim njega petero njemu bliskih kolega s kojima je bio u kontaktu nalaze se u samoizolaciji.

U mailu koji kruži i među studentima, preporučuje se: redukcija susreta studenata i nastavnika u prostorijama Fakulteta te održavanje konzultacija na daljinu, održavanje svih ispita u srpnju online putem, obvezno mjerenje temperature na porti (i prilikom dolaska u Fabkovićevu zgradu), obrana svih radova u lipnju i srpnju online putem. Svi studenti kojima je potrebno upisati ucjenu u indeks zbog stipendija ili nekih drugih nužnih razloga, moraju se prije javiti prodekanici za nastavu i studente, prof. dr. sc. Gordani Vilović.

Luka Hranjec, predsjednik Studentskog Zbora FPZG-a kaže da je prisustvovao nekim ispitima koji su se održali u zgradi Fakulteta, ali da je sve bilo prema propisanim mjerama.



“Na ulazu su nam mjerili temperaturu, stoji i sredstvo za dezinfekciju, a poštivao se i razmak u prostoriji za vrijeme ispita. Čim je obustavljen rad unutar prostorija FPZG-a i dolazak u zgradu, s prodekanicom i dekanom smo imali brojne sastanke gdje smo radili na tome da studenti, ako to zaista nije potrebno, ne dolaze na fakultet i ne riskiraju mogućnost zaraze. Uspjeli smo dogovoriti i da svaki profesor koji želi održati neki oblik nastave ili ispita uživo to mora dobro argumentirati da bi se njegov prijedlog usvojio”, objašnjava Hranjec.

Zadnju točku koja je navedena u mailu, a tiče se održavanja upisa u indekse iz određenih razloga, smatra da su dobro organizirali i da se studentima izlazi u susret.

“Svi kojima nije hitno, koji ne moraju prilagati za dom ocjene iz indeksa, ne trebaju dolaziti na Fakultet, sve je upisano u studomat. Na jesen, ili kad prilike budu dozvoljavale, upisat će se u indeks. S druge strane, ovo pokazuje i veliki nedostatak prilikom prijave za domove koji, na žalost, još uvijek nije digitaliziran”, napominje Hranjec.

I dalje moguć dolazak u zgradu

I dok je zgrada Fakulteta prometnih znanosti od danas zatvorena za studente, na adresi FPZG-a danas su studenti bili na upisima ocjena, također u dvorišnoj prostoriji Fakulteta.

Prodekanica za studente i nastavu u razgovoru za Global rekla je da nema potrebe za zatvaranjem cijele zgrade jer student koji je pozitivan na koronavirus nije boravio u zgradi Fakulteta te da su sve osobe koje su bile u bliskom doticaju s njim obaviještene i u samoizolaciji. Sve je prema preporukama epidemiologa s kojim je razgovarala i prodekanica Vilović.

“Bitno je da osobe koje su trenutno u samoizolaciji imaju mogućnost pisanja ispita online. Sve profesore potičemo da održavaju nastavu i ispite online, a ako se dolazi na fakultet treba se pridržavati mjera koje su propisane, što uključuje razmak, dezinfekciju ruku i obvezno nošenje maski”, rekla je Vilović za Global.

Komentari