Korčulanin Gregory Rađa priveden nakon sukoba s djevojkom: Sedmorica policajaca vezanog su me mlatila, a jedan od njih gušio do besvijesti!

facebook

Već više od 20 dana, točnije od 23. svibnja, u splitskoj se bolnici na liječenju nalazi 29-godišnji Gregory Rađa iz Korčule, i to nakon što ga je, tvrdi, nekoliko policajaca tog dana u jutarnjim satima u Blatu brutalno pretuklo slomivši mu kosti lica.

Već je prošao tri operacije na Odjelu za maksilofacijalnu kirurgiju, a sve je krenulo tog jutra nakon što se nekoliko sati prije našao s bivšom 37-godišnjom djevojkom s kojom se posvađao jer je bio ljubomoran. Priznaje da je burno reagirao, no tvrdi da je sve ostalo na verbalnoj svađi te da ju je nakon toga čekao u dvorištu ispred iznajmljenog stana u kojem su zajedno živjeli do prekida, kao i da je uzeo rezervni ključ stana.

“Nakon te svađe, negdje oko 23 sata, vratio sam se u kafić u kojem smo se našli te sam ostao do jutra pijuckati s vlasnikom. Nisam ni znao da je zvala policiju. Oko 5.30 sam krenuo van jer sam se u šest trebao naći s prijateljem, trebali smo ići nalivati ploču. Odjednom se u uličici zaustavlja auto i izlaze tri policajca. Jedan mi govori da moran ići s njima, a ne govori mi zašto. Pitao sam zbog čega, da moram za pola ure biti na poslu.

Govori mi da će mi to reći u postaji, a ja sam odbijao ući u auto, rekao sam im da zovu šefa, da hoću znati što sam napravio. Dok sam tako govorio, došao je još jedan auto i iz njega je izišao policajac u civilu, uhvatio me s leđa u kravatu, počeo me gušiti. Pali smo na pod, a tako me je jako gušio da sam mu tri puta tapkao po ruci da me pusti, da sam gotov, gubio sam svijest. Nije stao”, kazao nam je Rađa.



Šakom u lice

On i nakon toliko vremena još uvijek ima krvave oči jer su mu od gušenja popucale kapilare u očima. Dvojica su ga policajaca hvatala za noge, na ruke su mu stavili dva para lisičina, a i noge su mu vezali lisičinama. Ubacili su ga, veli, u auto i iz Blata tako zavezanog odvezli u Velu Luku. Tamo su ga, kaže, iščupali iz auta, a onda su mu prišla još tri policajca i jedan ga je udario šakom u lice.

“Onda su krenuli i drugi s udaranjem, bilo ih je sedam, a dok su me tako tukli vezanoga, netko me je opet uhvatio za vrat. To je bilo čisto iživljavanje, u jednom sam trenu izgubio svijest. Iz Vele Luke su me onda odveli u Korčulu u marici i tamo me bacili u ćeliju. Nisu me htjeli odvezati, a morao sam i obaviti nuždu, no nisu mi dali tako da sam, priznajem, galamio u ćeliji. Na kraju sam se pomokrio unutra. Tek kad su me zatvorili, u zatvoru su me pregledali i poslali u Split”, govori Rađa.

Ovdje se moramo malo posvetiti njegovu fizičkom izgledu jer je to, vjerojatno, jedan od razloga nemilosrdnog policijskog postupanja. Gregory, naime, izgleda kao ‘Conan’, a bavio se bodybuildingom i borilačkim sportovima. Razlog zašto se tako ‘napumpao’ i on i njegova majka Maria Senith Rađa (54), porijeklom iz Kolumbije, vide u tome da je kao dijete drugačije, tamnopute kože bio cijelog života izložen izrugivanjima i osudi male sredine u kojoj je odrastao.

“Vjerojatno su me zato vezali s dva para lisičina i namlatili, bojali su me se. Iskreno, bio sam u djetinjstvu zlostavljan na razne načine zbog boje moje kože i izložen raznim stresnim situacijama. Kad živiš u maloj sredini, možete misliti kako je bilo, zvali su me “Cigo”, “Crnčugo”, “Hamdijo” (pobjednik Big Brothera – op.a.). Često sam zbog toga upadao u probleme, tučnjave, a definitvno sam počeo trenirati zbog toga kako sam se osjećao. Htio sam postići to da mi se nitko više ne ruga. Nisam cvijeće, ali nikad nisam počinio nikakva kaznena djela tipa droge, krađa, razbojstava i slično”, zaključuje Rađa.

Rasna diskriminacija

“Ovo je rasna diskriminacija, to traje već godinama. Bio je u depresiji kao dijete, nije htio ići u školu zbog toga… Sa 17 godina počeo se baviti sportom. Strašno je ovo što se događa, ovo s policijom traje već dugo, stalno ga prate, pretresaju mu auto i pitaju dokumente gdje god ga vide. On nema miran život na otoku Korčuli, gdje živi cijeli život. Bojim se za njegov život”, kaže nam njegova majka.

Nakon što je priveden sucu istrage uz prijavu za prijetnju smrću bivšoj djevojci i članovima njezine obitelji, prijetnju policiji, kao i za kazneno djelo narušavanja nepovredivosti njezina doma i poslovnog prostora te za narušavanje javnog reda i mira, određen mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

“Kad sam ishodio liječničku dokumentaciju iz zatvora po kojoj ima teške ozljede, predložio sam ukidanje istražnog zatvora, što je i prihvaćeno. Po meni, mehanizam ozljeda ne odgovara padu. Poslao sam predstavku i MUP-u i načelniku PU dubrovačke, a podnio sam i kaznenu prijavu protiv policajaca. Predložio sam da se spoje postupci jer su isti dokazi, a očito je da netko ovdje laže”, komentirao nam je Rađin odvjetnik Gašpar Lujak.

Među policajcima i sin inspektora

U kaznenoj prijavi protiv policajaca za nanošenje teške tjelesne ozljede navodi se da su prema Rađi postupali Marin Gavranić, Alen Žanetić, Ante Cetinić, Ante Nobilo te policajci nadimka ‘Rafo’ i ‘Diridan’.

Zanimljivo je da su dvojicu od ovih policajaca, od kojih je jedan sin krim-inspektora, na Korčuli već prozivali zbog nepotrebnog prekoračenja sile prema dvojici maloljetnika koje su vozilom navodno oborili na pod.

Optuživalo ih se i da su krajem kolovoza 2018. godine skrivili smrt splitskog bajkera Denisa Listeša Lije, da bi onda lažirali da je poginuo u prometnoj nesreći. O ogorčenju mještana tada je svjedočio i grafit: “A srećo, kakvi je osjećaj ubit čovika? Tango i Cash govna!”. No, službeno ni u jednom od ovih slučajeva nisu utvrđene nezakonitosti.

Fizički napao djevojku, sam se ozljeđivao…

Intervencija policije prema 29-godišnjaku kojeg navodite uslijedila je nakon prijave 37-godišnjakinje o provali u njezin dom tijekom ranih jutarnjih sati 23. svibnja, a za što sumnjiči 29-godišnjaka s kojim je prethodno imala sukob.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako ju je 29-godišnjak prethodno te večeri, na ulici, verbalno i fizički napao, pri čemu joj je uputio i prijetnju. Oštećena je pobjegla, a 29-godišnjak je potom ušao u njezin stan, gdje je porazbacao njezine osobne stvari i pri tome otuđio ključ stana.

Ubrzo nakon prijave, policijski službenici pronašli su 29-godišnjaka koji je uhićen, prilikom čega su nad njim, zbog pružanja aktivnog otpora i konstantnog opiranja, uporabljena sredstva prisile.

Nakon toga je odveden na liječnički pregled u HMP DZ Korčula, gdje mu je dežurna liječnica utvrdila lakše tjelesne ozljede, o čemu postoji liječnička dokumentacija.

Po dolasku u prostorije za zadržavanje u PP Korčula, osumnjičeni je, revoltiran uhićenjem, fizički udarao po prostoriji pokušavajući se osloboditi, nakon čega je, na poziv policijskih službenika, u prostorije policije pristupila liječnica HMP DZ Korčula koja je obavila liječnički pregled i pri tom nisu ustanovljene nove ozljede.

Policijskim službenicima koji su bili na intervenciji 29-godišnjak je uputio ozbiljnu prijetnju smrću, zbog čega je kazneno prijavljen. Provjera navoda iz pritužbe koju je odvjetnik osumnjičenog 29-godišnjaka uputio PP dubrovačko-neretvanskoj još uvijek je u tijeku pa je nismo u mogućnosti komentirati do okončanja postupka – odgovorili su iz dubrovačke policije.

Postupak je tajan

Zamjenik ODO-a Dubrovnik Ante Vetma potvrdio nam je zaprimanje prijave protiv policajaca.

“Ovo Državno odvjetništvo dana 1. i 8. lipnja 2020. zaprimilo je kaznenu prijavu, kao i dopunu te kaznene prijave, podnositelja Gregoryja Rađe, zastupanog po opunomoćeniku Gašparu Lujaku, protiv pet policijskih službenika Policijske postaje Korčula, zbog kaznenog djela iz čl. 118. st. 2. u svezi sa st. 1. KZ-a. U tijeku je provođenje izvida, a spisi Državnog odvjetništva do donošenja rješenja o provođenju istrage ili dostavljanja obavijesti o provođenju istraživanja ili odbačaja kaznene prijave smatraju se tajnima”, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari