Konferencija MORH-a: Nijedan slučaj smrti vojnika nije povezan ni počinjen unutar sustava

Foto: MORH / M. Čobanović

Zbog smrti petero vojnika u dva mjeseca u tijeku je konferencija za novinare u MORH-u.

“Suosjećamo sa obiteljima stradalih i izražavamo najdublju sućut”, izjavio je državni tajnik Branko Hrg na početku konferencije za medije.

“Nijedan slučaj nije povezan. Svi su individualni. Svaka ova smrt nije vezana za službu. Nije počinjen u prostorima naših vojarni i našeg sustava. Da se on dogodio, nažalost, ali niti jedan u prostoru sustava. To je važno za reći. Radi se o vojnikinjama i vojnicima koji su profesionalni vojnici, zaposlenici, u radnom odnosi i svi ti ljudi, kao i mi svi, imaju svoj osobnih stresova i problema i situacija. Živimo u vremenu kada su ti stresovi pojačani”, kazao je Hrg.

“Imamo u vidu da se radi o ljudima, njihovim obiteljima i da mi svi skupa možemo pomoći tako da ne iznosimo detaljne podatke o bilo kome. To su privatne i osobne sudbine. Volio bih da nikad više ne moramo stati pred vas koji informirate hrvatsku javnost zbog ovakvih stvari”, dodano je.



Pet slučajeva samoubojstva

“Samoubojstva u Oružanim snagama se prate s ciljem da ih bude što manje. Tim pitanjima se bavi cijeli zapovjedni lanac, vojna policija i psihološka struka. Od 2001 godine, samo u 2001. godini nije bilo samoubojstava. U svim drugim godinama ih je bilo. Ove godine imamo pet slučajeva samoubojstava. Samoubojstva su počinili u kategorijama ročnika, oni s vojnici s vojničkim činovima, dočasnici, časnici. Bili su u različitim dijelovima i niti na jedna način nisu bili povezani. Samoubojstva su počinjena vješanjem, u četiri slučajevima i pištoljima. Jedna je slučaj bio aktiviranjem ručne bombe”, rekao je direktor glavnog stožera general bojnik Ivica Olujić.

“U svim istragama sudjeluje policija, ali i vojna policija. Istrage još traju i ne možemo iznositi detalje o istragama”, kazao je Olujić.

“Imamo porast u odnosu na prošle godine, imamo plan i mjere kako spriječiti takve događaje”, dodao je.

Sustav nije zakazao

Na upit novinara je li sustav zakazao, odnosno sustav psihološke pomoći, Olujić tvrdi kako nisu uočili probleme u sustavu psihološke pomoći ili u odgovornom zapovjednom lancu te tvrdi i kako su mjere proaktivne.

Niti jedan slučaj nije povezan s drogom

Među slučajevima samoubojstava ni jedan slučaj nije povezan s ovisnošću s drogom, ali jedan je imao veze s drugim ovisnostima, rekao je Olujić.

Svi polaze psihološko testiranje

“Svi kandidati prolaze psihološko testiranje, s nekima se provode i psihologijski intervjui. Postoji i psihološka pomoć, posebno za vojnike koji bi mogli biti izloženiji stresu. Imamo i psihološke krizne intervencije”, kazala je vojna psihologinja, bojnica Marcela Kovačić Tomac.

“Od najnižih razina to se radi strukturirano”, dodala je Kovačić Tomac.

Na pitanje što je sustav napravio da prepozna problem, Olujić je rekao:

“Psihologa imamo dovoljno. Dovoljno, nekoliko desetina. Imamo katedru i značajan broj psihologa, više od deset, koji su časnici i koji su u osnovi psiholozi. Bavili smo se uzrocima, još tijekom školovanja, izučava se da samoubojstvo nije poželjno ponašanje. Izučavaju se i ostali oblici nepoželjnog ponašanja, ovisnost, nasilje u obitelji… Ovi slučajevi nisu zatražili pomoć. U zadnjih 15 godina imali smo od 1-4 slučajeva samoubojstva, 2011. je bilo nula”, rekao je Olujić.

“Ponavljam, svaki ovaj slučaj je predmet za istraživanje. Ne možemo imenovati nikoga da je zakazao. Ozbiljni su razlozi zašto su neki od ovih ljudi počinili samoubojstvo. U nekim događajima su ostavljene određene poruke, pisma i oni pomažu da shvatimo što se dogodilo”, kaže.

Upitan kako se može tvrditi da nijedan slučaj nije vezan za službu, ako su istrage još u tijeku, Olujić kaže: “Imamo indikatore koji upućuju na sasvim druge razloge. To su kompleksni problemi, neki vezani ne samo uz preminule nego i ljude u njihovoj okolini. Ništa ne ukazuje da su samoubojstva povezana sa službom”.

Olujić je komentirao i najnoviji slučaj vojnika koji su pali na testiranju na drogu. “Osobe koje su povezane s drogom neće moći ostati u sustavu. Provjere će se nastaviti, a provjere će se vršiti i u vojnoj policiji”, kazao je.

U vojsci u par tjedana smrtno stradalo petero vojnika

Ranije danas ministar obrane Mario Banožić istaknuo je u utorak kako će uložiti sve napore radi prevencije nesretnih događaja u Hrvatskoj vojsci nakon što je u nešto više od mjesec dana, izvan službe, smrtno stradalo pet pripadnika Oružanih snaga RH.

“Duboko potresen nesretnim događajima koji su u posljednje vrijeme pogodili Hrvatsku vojsku, izražavam najdublje izraze sućuti obiteljima, prijateljima i kolegama preminulih hrvatskih vojnika”, rekao je Banožić.

Komentari