Krenuli komentari na Bernardićev seksizam: Ovakve izjave nanose ozbiljnu štetu političkoj vjerodostojnosti čitave stranke

Zeljko Puhovski / CROPIX

Uoči Dana žena predsjednik SDP-a Davor Bernardić je “nespretno” komentirao nedostatak žena u visokim tijelima stranke. Naknadno se od nekima sporne izjave pokušao ograditi.

“Neki pokušavaju i meni i SDP-u imputirati diskriminaciju prema ženama i vidim da se neke moje izjave i danas na tu temu izvlače iz konteksta i pogrešno interpretiraju. Možda su nespretne, ali svakako nikakva namjera nije bila nikoga diskriminirati”.

SDP VAM ČESTITA DAN ŽENA ‘To je posao za iskusne, ne za eksperimente’



Takva je izjava izazvala reakcije kod žena izvan i unutar stranke, ali i na društvenim mrežama, a bivša SDP-ova ministrica obrane Željka Antunović upozorila je: “Ovakve izjave nanose ozbiljnu štetu političkoj vjerodostojnosti čitave stranke, a mislim da su na neki način i autogol samog predsjednika. Očekujem od žena SDP-a da odreagiraju na neki zajednički način i spase što se spasiti da u smislu vjerodostojnosti i iskrene borbe za položaj žena”.

“Ja vjerujem da je imao dobre namjere, naravno da je rekao krivo. Ali na neki način to govori upravo ovo o čemu mi danas govorimo. To je samo činjenica da SDP do sada očito svojim ženama nije davao dovoljno šanse”, kazala je Ana Miličević Pezelj iz SSSH-a.

Ivo Josipović ga brani

U intervjuu je kazao i kako je to nažalost tako zbog malog broja žena u Saboru i tijelima stranke, a na pitanje zašto primjerice gradonačelnica Supetra ne bi bila koordinatorica, rekao je kako vjeruje da će ona kao i ostale kolegice dobiti svoju šansu. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić podsjeća: “Ako ženama ne damo jednake šanse, a imamo iznimno vrijedne, ambiciozne, obrazovane žene, tada one neće biti vidljive. Ne samo u političkoj sferi, nego ekonomskoj, društvenoj, bilo kojoj sferi”.

Upitan je li među SDP-ovim izbornim koordinatorima mogla biti koja žena, bivši predsjednik SDP-a Ivo Josipović odgovorio je: “Možda je mogla da, sigurno je mogla, ali mislim da je Bernardić dao jedno obrazloženje koje je možda malo izvan konteksta stavljeno u javnost, a da je najvažnije ono što stranka zaista radi, a to je položaj žena na izbornim listama gdje su apsolutno ravnopravne s muškima”, prenosi RTL.

Komentari