Koje su nuspojave upravo odobrenog cjepiva i kakve su preporuke nakon cijepljenja?

Ilustracija

Europska agencija za lijekova (EMA) odnosno njezino Povjerenstvo za humane lijekove, u ponedjeljak odlučuje o odobrenju prvog cjepiva protiv covida-19 u Europskoj uniji – cjepiva koje su proizveli američka tvrtka Pfizer i njemačka BioNTech.

Sigurnost cjepiva

“Dobili smo mnogo podataka o sigurnosti. Više od 80% ljudi koji su ga primili, više od 10% njih praćeno je 2 mjeseca nakon primanja druge doze. Nuspojave su slične kao i kod drugih cjepiva. Najčešće nuspojava je bol na mjestu injekcije, bol u mišićima, glavobolja i povišena temperatura. Te su nuspojave bile blage i trajale su nekoliko dana. Temeljem podataka liničkih istraživanja možemo odahnuti. No, treba i dalje pratiti situaciju jerje sigurnost ključna. Ako doe do neočekivanih nuspojava, moramo ih detektirati”, rečeno je na konferenciji za medije.

“Dobili smo mali broj izvješća o alergijskim reakcijama u zemljama gdje je cijepljenje već počelo. Proučili smo te slučajeve i možemo dati bolje informacije pacijentima. Preporuka je da pacijente treba budno pratiti barem 50 minuta nakon primanja cjepiva. Naše mišljenje je da će Pfizer morati nastaviti prikupljati podatke kako bi cjepivo bilo temeljeno na najažurnijim dokazima. Primijenili smo stroge standarde. Cjepiva se odobravaju samo ako opće koristi nadmašuju rizike”, kazala je Sabine Straus iz Odbora za farmakonadzor i procjenu rizika pri EMA-i.



Komentari