Knezović: Koliko je žalostan angažman zastupnika 11. izborne jedinice, vjerojatno bi i Dodik bolje zastupao Hrvate iz BiH od njih

Facebook

U utorak se u Saboru raspravljalo o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH za 2019. godinu. Sabor je tu Deklaraciju donio u prosincu 2018. i u njoj odredio Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kao tijelo koje mu jednom godišnje podnosi izvješće o ostvarivanju ciljeva navedenih u Deklaraciji.

Hrvatska, ističe se u Izvješću, podupire suverenitet, integritet i teritorijalnu cjelovitost BiH, kao države dvaju entiteta i triju konstitutivnih naroda i ostalih građana. Jučerašnju saborsku raspravu za portal Otvoreno komentirao je politički i društveni aktivist Marijan Knezović.

“Rasprave o Hrvatima u BiH u Saboru su uglavnom potpuno promašene, neprimjerene, utemeljene na mitovima, a ne na činjenicama. Tako je bilo i jučer. Hrvatska vanjska politika prema BiH nije dosljedna, konzistentna, a ni nacionalno suverena. Rasprave se svode na trivijalnosti bez da se strateški razmišlja i postupa prema BiH, uz pokoju iznimku koja potvrđuje pravilo”, smatra Knezović te dodaje da se zastupnici koji predstavljaju Hrvate iz BiH i dijaspore nisu iskazali.

“Oni su tradicionalno promatrači i klimavci glavom čija se borba za Hrvate u BiH svodi na to da oni zasjednu u sabor, čiju ni govornicu ne znaju ili ne žele iskoristiti za širenje svijesti o problemima svog naroda. Koliko je žalostan angažman zastupnika 11. izborne jedinice, vjerojatno bi i Milorad Dodik bolje zastupao Hrvate iz BiH od njih”, rekao je politički aktivist i predložio potencijalno rješenje.



“Hrvatska je članica Vijeća za implementaciju mira u BiH, stoga bi trebala poduzeti sve mjere pred Vijećem siurnosti UN-a, Upravnim odborom PIC-a, Vijećem Europe, Europskom komisijom, Europskim vijećem i Vijećem Europske unije te drugim međunarodnim organizacijama da se nametnute odluke visokih predstavnika za BiH koje su protivne ustavnim pravima Hrvata BiH, revidiraju, odbace i izmjene, te da Hrvatska zaštiti svoje državljane od selektivnog pristupa pravosudnih tijela BiH”, rekao je Knezović izrazivši još jednom nezadovoljstvo izlaganjem saborskih zastupnika.

“No, o tom nismo čuli ništa. Nikakvog pomaka nema ni po pitanju elektronskog, a ni po pitanju dopisnog glasovanja. Od poštapalica koje služe tome da saborski zastupnici imaju kako provesti dan, Hrvati u BiH i inozemstvu nemaju a ma baš nikakve koristi, već samo još jednu potvrdu koliko skupo plaćaju plodove negativne selekcije”, zaključio je Marijan Knezović za Otvoreno.

Komentari