Klisović: Ne vjerujem da će doći do poskupljenja, ali ako se povisi cijena nečega onda nije bilo drugog načina

Joško Klisović Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Novi predsjednik Zagrebačke gradske skupštine Joško Klisović komentirao je reakcije na svoje imenovanje, suradnju s Možemo i uhićenja u GSKG-u. 

Davor Filipović iz HDZ-a je primjerice rekao: “Klisović je bio mirni čovjek u kampanji zbog ove pozicije! I prije izbora se znalo da želi tu poziciju jer Tomaševiću nikad nije replicirao, a Tomašević mu je uzeo sve glasače!”.

“Gospodin Filipović nastavlja voditi politiku na razini doskočica, i to netočnih doskočica. Tijekom kampanje mi je stalno govorio da imam rezervirano mjesto u diplomaciji u Londonu i da, čim završe izbori, eto mene s avionskom kartom u džepu i već slijećem u London! Kao što vidite, to se nije dogodilo. Jednako tako se nije dogodilo, i neće se dogoditi i nije bio nikakav plan da ja ne napadam gospodina Tomaševića kako bih došao na ovu poziciju, rekao je za Hrvatski radio.

Dodao je kako je njegova pozicija rezultat koalicijskog sporazuma Možemo! i SDP-a oko većine u Gradskoj skupštini.



Na pitanje je li SDP tražio to mjesto ili ga je Možemo! nudilo, odgovorio je: “Koliko ja znam, SDP nije tražio to mjesto. To je bila odluka Predsjedništva SDP-a”, rekao je dodavši kako nisu znali koje će mjesto dobiti.

Na kritike da je njegova funkcija ‘nevidljiva’, ona u kojoj nema velikog manevarskog prostora, odgovara kako vidljivost predsjednika skupštine ovisi o samoj osobi, koliko ona želi biti vidljiva, koordinirati s gradonačelnikom itd.

Smatra da će biti vidljiviji predsjednik Gradske skupštine od ostalih. “Klisović ima iskustvo rada u Saboru, a Gradska skupština nije bitno drugačija”, rekao je.

“Mislim da ću se vrlo dobro snaći na svom novom radnom mjestu, vrlo sam motiviran da promijenimo stanje u Gradu Zagrebu, s kojim nitko nije zadovoljan”.

Zašto su građani birali Možemo!, a ne SDP

Možemo! u Skupštini ima 23 ruke, 24. im je važna. Na pitanje hoće li se preslikati situacija s nacionalne razine gdje se uvijek može pronaći ona jedna rezervna ruka, pa ako se i raziđu u nekim stvarima navodi kako smatra da zbog kompatibilnosti programa dviju stranaka odnosno platformi, neće biti potrebe tražiti druge ruke.

“Možemo! je evidentno probudilo jednu emociju nade kao jedna nova politička snaga na našem političkom nebu, građani su jednostavno željeli dati šansu novim ljudima koji do sada nisu bili u politici, nemaju iza sebe određene repove ili što god građanima ne odgovara kod etabliranih političkih stranaka”, odgovorio je na pitanje izbore nije osvojio SDP, nego Možemo.

Uhićenja u GSKG-u

Komentirao je i uhićenja u GSKG-u. “Evidentno je da su istrage praćenja i sve ono što Uskok i Pnuskok rade već dugo rađeni, to nije od jučer i nema nikakve veze s konstituiranjem Gradske skupštine. Samo se poklopilo”, rekao je dodavši da je dobro da raščišćavanje krene čim prije.

Građanima je, navodi, dosta pompoznih uhićenja, a onda sudskih procesa bez epiloga.

Moguće je, kaže da zastupnici u bivšem sastavu Gradske skupštine, nisu znali za koruptivne radnje u Gradu. “Jer da su imali tu informaciju, naravno da nitko ne bi digao ruku, pretpostavljam, za kriminalan način oduzimanja zemlje njihovim vlasnicima. No ti isti ljudi su glasali za žičaru veliko preplaćivanje i nisu postavljali pitanja tamo gdje su mogli, prema tome direktno su suodgovorni za realizaciju takvih projekata na ovaj način”.

Dofso je da gradski zastupnici imaju mogućnost propitivati sve što im nije jasno prije nego dignu ruku.

‘Poskupljenja samo ako nema drugog načina’

Na pitanje kako će se SDP-ovi vijećnici ponašati u situacijama kada bude recimo trebalo podržati gradonačelnika Tomaševića u stvarima kao što su moguća poskupljenja nekih usluga, odgovorio je:

“Od njega očekujemo da maksimalno racionalizira sve troškove u Gradu Zagrebu, da ih optimizira jer troškova će uvijek biti kada se uvjerimo, a je to napravljeno na najbolji mogući način onda ćemo vidjeti dalje. Ne vjerujem da će doći do poskupljenja. Gdje god se dogodi da se povisi cijena nečega, moramo biti uvjereni da nema drugog načina”.

No do sada, dodaje, nije čuo da gradonačelnik ili bilo tko iz Možemo! planira podići cijene bilo čega.

Bivši gradski ministar financija Slavko Kojić rekao je da prostor za uštedu otprilike 5 posto, a da će potrebe biti velike.

“Potrebe su sigurno velike to je nama jasno, no neki financijski stručnjaci su opovrgnuli tu tezu. Ipak je više od 5 posto mogućnost raspolaganja od strane Gradske uprave. Ako dođe do bilo kakvog ad hoc pitanja poskupljenja, tako ćemo ga onda i rješavati”, rekao je poručivši kako nitko od njih ne želi poskupljenja.

Na upit kako onda isfinancirati sve ono o čemu su govorili u predizbornoj kampanji, nove pruge, domovi za starije…, rekao je da će se suzbijanjem korupcije osloboditi veći dio novca.

“Tu su i razvojni krediti koji su povoljni, kao i obveznice , europski fondovi,… Treba izgraditi minimalno pet domova za starije, kao što treba izgraditi i škole”.

Komentari