‘KLASIČAN PRIMJER IZNUDE’ Bandić od Vlade pokušao izvući novce pa minirao prodaju APIS-a

Goran Mehkek / CROPIX

Već neko vrijeme Zagreb i Vlada pregovaraju o kupoprodaji gradskih 49 posto udjela u tvrtki APIS.

No, čini se da se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić malo zanio i odlučio s Vladom odigrati dupli pass.

Naime, iako Vlada, odnosno Država, kao većinski vlasnik APIS-a, sa 51 posto udjela, ima pravo prvokupa spomenutog gradskog udjela u tvrtki, a radi se i o strateškoj tvrtki, Bandić se odlučio poigrati te “podebljati” cijenu APIS-a.

‘Bandić i njegovi suradnici napravili vlastitu procjenu tvrtke’

“Država kao većinski vlasnik APIS-a ima pravo prvokupa pa je logično s predstavnicima te Države sjesti za stol i dogovoriti se. No gradonačelnik i njegovi suradnici napravili su suprotno. Prvo su napravili vlastitu procjenu vrijednosti tvrtke koja je, gle li čuda, duplo veća od ranije procjene. To je napumpana vrijednost koja nema veze s realnošću. Jest da je APIS dobro poslovao i da mu je cijena narasla, ali sigurno ne duplo, ne na 284 milijuna kuna”, govori dobro upućeni sugovornik iz HDZ-a za Z1.



Također, sugovornik tvrdi da će ta stranka na sjednici Skupštine 9. lipnja tražiti povlačenje prodaje APIS-a s dnevnog reda.

Procjena vrijednosti subjektivan je pojam koji ovisi o više faktora, a ponajprije o tome tko procjenjuje, za koga se procjenjuje te koji je razlog prodaje.

Procjena koju je naručio APIS – duplo manja

Naime, gradska procjena vrijednosti 49 posto udjela u APIS-u je 284 milijuna kuna, dok je ranije procjena, koju je naručio sam APIS, duplo manja.

“Druga stvar koju su gradonačelnik i suradnici napravili jest raspisivanje natječaja za kupnju udjela u APIS-u. Ključan problem je u tome što se radi o strateškoj tvrtki, a oni raspisuju natječaj ne bi li tako “napumpali” cijenu APIS-a. Naime, na taj su način planirali prikupiti ponude, možda i lažne, čime bi se digla cijena APIS-a, a onda su s tim ponudama planirali izaći pred Vladu tražeći više novca od najviše pristigle ponude”, govori sugovornik za Z1.

‘Bandić od Vlade pokušava izvući što više novca’

“Pa tako mogu doći i do milijardu kuna, zar ne?! To je klasičan primjer iznude, Bandić od Vlade pokušava izvući što je više novca ne bi li pokrpao sve veće rupe u Gradskom proračunu. A to se tako ne radi, tako partneri ne funkcioniraju. Osim toga, ne može se samo tako licitirati sa strateškom tvrtkom koja se bavi obradom podataka”, dodaje.

Dok je Bandiću potrebna svaka kuna ne bi li se Zagrepčani što prije vratili svojim domovima, ne bi li započela obnova devastiranog Zagreba, on pokušava minirati prodaju APIS-a, a time i višemilijunsku zaradu, istovremeno najavljujući gradnju podzemne željeznice za koju vjerojatno ni sam ne zna kako je financirati, piše Z1.

Komentari