‘Kažnjeni smo jer nismo htjeli slati ovrhe mještanima, presuda je utemeljena na zakonu i pravu, ali ne i pravdi’

Andrej Svoger / Cropix

Općina Sračinec i načelnik Božidar Novoselec kažnjeni su visokim novčanim kaznama jer nisu građanima slali rješenja o ovrsi za neplaćene račune. Novoselec to tumači kao kaznu za – socijalnu osjetljivost.

“Kako bakici koja je dužna 150 kuna poslati ovrhu koja će je na kraju stajati 1200 kuna? Ovu kaznu dobili smo zbog gluposti nekih pojedinaca i gluposti države. Takvu situaciju imaju svi načelnici u Hrvatskoj, a kažnjen sam samo ja”, ogorčen je Novoselec (HNS) koji zna tko ga je prijavio.

Riječ je, uvjeren je, o vijećniku iz prošlog saziva Općinskog vijeća. Visoki prekršajni sud odbacio je žalbe i potvrdio kaznu od 200.000 kuna za Općinu i 40.000 kuna za načelnika kao odgovornu osobu.

“Spor traje tri, četiri godine, a sad je došla nepravomoćna odluka da trebamo platiti dvije trećine u roku od 15 dana. Platio sam jučer 27.000 kuna, a Općina će platiti 133.000 kuna”, kaže.



Pojašnjava da Općina Sračinec, kao i svaka druga jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, naplaćuje komunalnu naknadu koja je izvorni prihod proračuna, a prikupljena sredstva koriste se za održavanje komunalne infrastrukture. No prije nekoliko godina, općine su, tumači, dobile i zadatak naplate naknade za uređenje voda za račun Hrvatskih voda. Time je iznos koji plaćaju kućanstva porastao za oko 200 posto, pa neki socijalno ugroženi mještani to više nisu mogli plaćati.

“Prema tumačenju zakona, svim mještanima koji su bili dužni trebali smo poslati ovrhu. Mi to jednostavno nismo htjeli. Mogu samo reći da je presuda utemeljena na zakonu i pravu, ali ne i pravdi”, rekao je Novoselec, a piše Večernji.hr.

Komentari