Kalinić: Nije trebalo raspuštati Sabor, mogli su iskoristiti zakon pisan za Dubrovnik 1980.

Screenshot/N1

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić u emisiji N1 rekao je da se ovakva količina kiše u Zagrebu događa jednom u sto godina i da su poplave posljedica brojnih faktora.

U ponedjeljak ujutro Ured za upravljanje u hitnim situacijama uputio je Hrvatski vodama dopis u kojem između ostalog traže da se formiraju timovi koji će moći hitno reagirati, rekao je pročelnik tog Ureda Pavle Kalinić. Ispričao je da se našao u sličnoj situaciji kao gospođa u Miramarskoj ulici, kad je u Strojarskoj ulici htio pomoći čovjeku koji je zaglavio u automobilu. No, on nije htio napustiti auto dok se razina vode ne spusti pa je tako i izašao tek kad se vodostaj smanjio. Na pitanje je li krivica na gradu, državi ili se jednostavno radilo o višoj sili, kaže:

“Ima svega unutra. Zadnjih 30 godina zbog interesa i profita imate maksimalno pogoršavanje u Zagrebu, stare cijevi… Nedavno je bio potres, neke cijevi su sigurno oštećene, to tek treba vidjeti i promijeniti. Ravnateljica DHMZ-a gđa. Branka Ivančan Picek je rekla da se ovo događa jednom u sto godina. Onda imamo masu materijala nabacanih na ulice, sitni komadići su završili u kanalizaciji što je dodatno suzilo cijevi. Mora se napraviti projekt zamjene cijevi, moramo se prilagoditi klimi, ovakve situacije će s događati i češće, a ne svakih sto godina. Četiri mjeseca nakon potresa još nemamo zakon.”

Istaknuo je da svi strojevi u Zagrebu sudjeluju u čišćenju ulica i odvoda, a spomenuo je i izgubljena sredstva koja je grad dobio 2009. i trebao između ostalog utrošiti na sanaciju odvodnje. “Ti su novci negdje ishlapili”, rekao je Kalinić naglasivši da je Zagrebu potrebna ozbiljna statička obnova.



Smatra da je zakon trebalo donijeti prije i da nije trebalo raspuštati Sabor.

“Glavna struktura je bila ista koja je sad na vlasti, uplašeni od Covida da neće imati izbore kasnije, zanemarili su ključan Zakon o obnovi Zagreba, mogli su uzeti onaj koji je pisan za Dubrovnik 1980. i krenuti u to. U 9. mjesecu počinju kiše i hladnoća, uvjeti će biti lošiji za obnovu nego sad. Trebalo se krenuti u ozbiljnu obnovu”, kazao je Kalinić za N1.

Ističe da se u obnovu svakako treba uključiti i država, a grad će pokušati pomoći pogođenima u poplavi: “Zagreb je dao što može. Je li moglo bolje? Uvijek je moglo bolje, ali moglo je biti i gore. Ured koji vodim, a nadam se da neću još dugo, trebao je trajati od 24 do 48 sati, 70 dana smo radili bez prekida, država se nije uključila.”

Smatra da građani imaju pravo biti nezadovoljni. Nije čuo današnju izjavu gradonačelnika Milana Bandića, koji je između ostalog rekao da je poplava djelomice krivica građana koji su ilegalno uređivali suterenske i podrumske stanove: “Nisam to čuo, ali ovo je prilika da svi koji žive u suterenskim, neadekvatnim stanovima, da se pobrinu uz pomoć države i grada da izađu iz toga i dobiju normalne uvjete stanovanja.”

Bit će još ovakvih kiša, upozorio je na kraju, dodajući da je rješavanje odvodnje dugotrajan proces, ali ga svakako treba napraviti zbog dotrajalosti i klime koja se mijenja iz dana u dan.

Komentari