Kaliforniju na vrhuncu toplotnog udara pustoše požari

profimedia

Vatrogasci su se u srijedu borili s više desetaka požara diljem Kalifornije zahvaćene toplinskim valom, a zbog požara je došlo do prekida opskrbe električnom energijom pa je guverner države proglasio izvanredno stanje.

Vegetaciju, automobile i kuće progutali su plamenovi 30-ak požara koji haraju po najmanje 48.500 hektara u Kaliforniji, od kojih su neki pokraj Los Angelesa i San Francisca, prema državnoj vatrogasnoj službi.

Više tisuća osoba je evakuirano sjeverno i južno od San Francisca, gdje su dva najveća žarišta, “SCU Lightning Complex” i “LNU Lightning Complex” gdje je više požara prijavljeno u ponedjeljak.

Požari se šire cestama i eksplozije pllinskih cijevi su prisilile stanovnike nekoliko kuća u općini Vacavillea na žurne evakuacije.



Policija tog grada sa 100.000 stanovnika blizu Sacramenta je na Twitteru objavila poziv na evakuaciju.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom je proglasio u utorak izvanredno stanje kako bi jamčio dostupnost vitalnih resursa za borbu protiv požara, koje pogoršavaju povijesne vrućine na zapadnoj obali kao i jaki vjetrovi.

Tu državu je u posljednjih mjesec dana pogodio neviđeni toplinski val, a u Dolini smrti je u nedjelju izmjereno rekordnih 54,4 stupnja Celzija što bi mogla biti treća najviša ikada zabilježena temperatura na Zemlji.

Blizu 30.000 domova u Kaliforniji je bez električne energije zbog pregrijavanja električnih instalacija.

Komentari