KAKO DOŠLA, TAKO I OTIŠLA Stožer je ukinio zabranu rada trgovina nedjeljom i blagdanima

Ilustracija Luka Gerlanc / CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite u ponedjeljak je objavio najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj. Uz to, objavljene su i tri nove odluke:

  1. Odluku o izmjeni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske
  2. Odluku o načinu organizacije javnog prometa za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19
  3. Odluku o izmjeni Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

U pojašnjenju stoji sljedeće:

“Ovim odlukama produžen je postojeći režim prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske do 30. lipnja 2020. godine, omogućena je uspostava željezničkog i cestovnog međunarodnog javnog prometa uz pridržavanje preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te je za djelatnost trgovine ukinuta zabrana rada blagdanima i neradnim danima, što znači da je omogućeno uspostavljanje radnog vremena kao i prije proglašene epidemije bolesti COVID-19, ali i dalje uz obveznu primjenu protuepidemijskih mjera i pridržavanje svih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.”

Dakle, ovom odlukom Stožer je ukinuo zabranu rada nedjeljom. Podsjetimo, Stožer je 24. travnja donio odluku kojom se trgovinama zabranio rad nedjeljom.



“Nedjeljom i blagdanima radit će jedino kiosci, pekarnice i dućani na benzinskim postajama”, poručio je tom prilikom voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Ova je odluka izazvala burne reakcije u Hrvatskoj te je bila i jedan od razloga zašto su krizni stožer brojni počeli nazivati ‘izbornim stožerom HDZ-a’. No, kako je i ta odluka došla potiho, uz samovolju Stožera, tako je ista i ukinuta upravo danas.

Komentari