KADA SE VRAĆAMO U NORMALU? Ovo je mogući scenarij povratka u život prije korone

Ilustracija Foto: Vlado Kos / CROPIX

Povratak u normalu željno se isčekuje, a kada bi to točno moglo biti teško je reći, ali se mogu donijeti neke pretpostavke prema kojima se proljeće neće puno razlikovati od prošle godine, ljeto bi moglo biti ‘normalno’, a na jesen i zimu čeka nas poboljšanje ili umjereno nazadovanje. Nakon toga tek slijedi povratak u život kako je izgledao prije pandemije.

Strani portal Atlantic napravio je ‘timeline’ koji pokazuje kako bi mogao izgledati svakodnevni život ove godine.

Pogoršanje pandemije na proljeće

Proljeće i dalje pod strogim mjerama jer nije vjerojatno da će se dovoljno ljudi cijepiti, a stručnjaci zapravo predviđaju da bi se pandemija ubrzo mogla i pogoršati, budući da su u Sjedinjenim Američkim Državama počele kružiti varijante virusa koje su zaraznije.

Ipak, cjepivo smanjuje rizik od razvijanja težih oblika bolesti čak i s novima varijantama.



‘Normalno’ ljeto

Neki stručnjaci smatraju da bi moglo doći do poboljšanja na ljeto, pa bi bilo kao ljeto 2019. godine, dok drugi nisu toliko optimistični. No, slažu se da će negdje između lipnja i rujna, uz kombinaciju cjepiva i toplijeg vremena, neke aktivnosti biti sigurnije.

Ipak, i dalje će postojati ograničenja, pa stručnjaci ne predviđaju povratak koncerata na zatvorenom i sličnih događaja.

Neizvjesna jesen i zima

U hladnijim mjesecima moglo bi ponovo doći do jačanja virusa, pa je teško reći hoće li biti kao i ove zime ili nešto bolje. No, smatra se da će nova cjepiva obuzdati veliko širenje zaraze.

Pravo poboljšanje tek 2022.

Predviđanja su da bi se život mogao vratiti u normalu na proljeće/ljeto 2022. godine. Virus će i dalje biti prisutan, ali se smatra da je šansa za ozbiljnim oboljenjem manja i da će koronavirus cirkulirati u hladnijim mjesecima kao gripa.

Komentari