Kad je stranački alfa mužjak seksist onda Forum žena SDP-a šuti. I nije prvi put da je tako.

SDP se trudi birače uvjeriti da su baš oni ti koji su progresivni, lijevi, moderni, socijalno odgovorni. Da su baš oni ti koji se trude ženama omogućiti i osigurati ravnopravnost u društvu. No nedostatak bilo kakvog priopćenja, osude preko društvenih mreža, bilo kakve reakcije na seksističku izjavu Davora Bernardića od strane Foruma žena i Foruma mladih SDP pokazatelj je koliko je nevjerojatno i nepopravljivo SDP nesposoban.

Tako se i Vojko Obersnel čudi nedostatku priopćenja Foruma žena SDP-a.

“Gdje se izgubila ona brzina kojom su reagirala na mene i to za ništa”, napisao je Obersnel na svojem Twitter profilu, referirajući se na incident sa sjednice Gradskog vijeća Rijeke održane u srpnju 2019. kad se verbalno sukobio s tadašnjom vijećnicom HDZ-a Ivonom Milinović, koja je u međuvremenu iz te stranke zbog skandaloznog ispada prema Srbima izbačena, te joj rekao: “Dajte se koncentrirajte na to što govorite, ili ste opet na visokim štiklama”.

Tražila se tada zbog spominjanja štikli ostavka Obersnela, a napad na gradonačelnika Rijeke otpočeo je upravo u Forumu žena prvo Grada Rijeke, a zatim i s nacionalne razine. A sad šutnja.



No nije to prvi put da FŽ SDP-a šuti. Šutjeli su i kad je Milanović krojio kadrovsku križaljku SDP-a na kojoj je žena bilo tek toliko da se vide. Forum žena šutio je i kad je Milanović zasluženo najurio Mirelu Holly iz Vlade jer je nespretno odgovorila na mail, a s druge strane do samog kraja držao Radimira Čačića koji je skrivio dva smrtna slučaja u Mađarskoj. Šutio je Forum žena i kad je predsjednik SDP-a Davor Bernardić donio odluku o tome tko će biti zamjena bivšem predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću u saborskim klupama. Od četiri kandidata, tri su bile žene a jedan muškarac. Naravno Alen Prelec, muškarac, ušao je u Sabor. Valjda je imao dovoljno terenskog iskustva za razliku od svojih kolegica.

Žene u SDP znaju svoje mjesto

No žene u SDP znaju svoje mjesto. Pa su tako šutjeli i kad su alfa muškarci, poput tada još člana SDP-a Milana Bandića ali i mnogih drugih tadašnjih kandidata SDP-a 2009. godine u izbornim kampanjama prošetavali polugole manekenke u predizbornoj kampanji. Sve žene u Forumu žena znaju gdje im je mjesto. Protiv šefa se ne govori, njega se sluša. Jer kako će drugačije biti na listama, nadzornim odborima itd.

Upravo zato što Forum žena zna gdje im je mjesto u SDP ovom predsjedništvu od 12 članova samo su tri žene. U Glavnom odboru od 97 osoba samo je 28 žena. Samo jednom je SDP kandidirao ženu za predsjednicu stranke, ni jednom za predsjednicu države, premijerku. Samo jednom je SDP imao županicu, tek jednom ili dvaput kandidata za gradonačelnicu jednog od četiri velika regionalna centra.

Veliku većinu gradskih i općinskih organizacija vode muškarci, a iznimki je toliko da ih se može nabrojati na prste jedne ruke. Samo jednom je Forum Mladih SDP-a imao predsjednicu, a ni drugi Forumi unutar stranke nisu drugačiji. Također veliku većinu savjeta u SDP-a, ako ne i sve vode muškarci. Ništa drugačije nije ni izvan stranke. U užem kabinetu vlada koje je SDP vodio bile su samo dvije žene ikad iz SDP a. Tek jedna saborska zastupnica SDP-a, Sabina Glasovac, vodi parlamentarni odbor.

Siniša Sunara (Cropix)

Na Dan žena, Davor Bernardić, Zoran Milanović, a posebno Forum Žena SDP-a trebaju se posuti pepelom jer su dokazali da su prije svega licemjeri. Sve ostalo je samo dobar PR. Malo bolji od onog iz 2009. kad su prošetavali Crvenkapice.

Sabo/ SDP-ove Crvenkapice

Komentari