Jelena Jurišić o prosvjedima u Rusiji: Ovo je inscenirani pritisak na Putina potpomognut izvana

Prosvjedi Rusija/Sergei Bobylev/TASS/profimedia

Svijet pozorno prati nerede i prosvjede u Rusiji kojima je izravni povod hapšenje Alekseja Navaljnoga, vođe opozije koji tvrdi da su ga po Putinovu nalogu nedavno pokušali i otrovati.

Mediji pišu kako je ruska policija u subotu pritvorila više od 1500 osoba diljem Rusije upotrijebivši silu kako bi razbila prosvjede u zemlji, dok deseci tisuća prosvjednika traže puštanje kritičara Kremlja, Alekseja Navaljnog, čija je supruga među pritvorenima.

Jelena Jurišić, profesorica Hrvatskih studija i stručnjakinja po pitanju Rusije za Slobodnu Dalmaciju prosvjede je nazvala ‘igrokazom u režiji Zapada’.

“Sam Navaljni nema toliko potporu građana, tek nekih pet posto i to u velikim gradovima poput Moskve i San Petersburga, a nedavno su rezultati jedne ankete pokazali da je iza Urala tek jedan i po posto stanovništva uopće čulo za njega”, rekla je Jurišić.



Ovo je inscenirani pritisak na Putina potpomognut izvana

Dodala je i kako smatra da su brojke prosvjednika prenapuhane u zapadnim medijima jer, primjerice, jedan trg u Moskvi na kojemu su se okupili ne može primiti toliko ljudi koliko agencije javljaju da ih ima.

“Čitam Reuters koji broji nekih 40 tisuća ljudi, a na tom mjestu ih jedva stane četiri tisuće. Mislim da je ovo inscenirani pritisak na Putina potpomognut izvana”, rekla je Jurišić.

Spomenula je i dokumentarac o Putinovoj palači za kojeg kaže da je to stara priča koja je demantirana već prije deset godina.

“Već u onoj aferi, poznatoj kao Panama papers, dokazano je da su to izgradili njegovi suradnici i znanci, a ne on sam. Mislim da je cilj zapada da Rusiji nametne još sankcija, jer njihov BDP lani je, unatoč restrikcijama, pao tek nekih pet posto, čak i manje po izračunu Svjetske banke”, govori Jurišić.

Zapad ih i dalje pritišće 

Podsjeća kako je Joe Biden za Trumpa govorio da je Putinovo štene.

“Pitam se kako to, kad im je upravo Trump uveo 46 različitih vrsta sankcija. Ali i pored njih, Rusija je lani zabilježila veći izvoz nego uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda”, podsjeća Jurišić.

Dodaje i kako ih Zapad stoga i dalje pritišće, a oni, logično, smatraju da imaju pravo postupati kako hoće kao i svaka druga suverena država.

“Stariji se sjećaju devedesetih godina kada to nije bilo tako i koga god od njih pitate, pozdravit će sadašnju situaciju i podržati Putina. Naravno da ni kod njih ekonomska situacija nije bajna, rubalj ovisi o cijeni nafte, ali udio energenata u državnom proračunu je svega 32 posto, što nije puno”, komentirala je Jurišić za Slobodnu Dalmaciju.

Komentari