‘Jednakiji’ među jednakima: Građani će teže do propusnica, očekuju se stroge mjere za kućanstva, a saborski zastupnici mogu kud i kako žele

Od utorka, 22. prosinca do 8. siječnja 2021., putovanje između županija bit će moguće isključivo uz posjedovanje posebnih propusnica.

Za razliku od prvog vala pandemije, ovaj će put uvjeti za dobivanje propusnica biti bitno restriktivniji i neće biti jednostavno dobiti dozvolu bez konkretnog i hitnog razloga.

Sve županije, osim Grada Zagreba i Zagrebačke županije, bit će odvojene, a bit će dozvoljene dnevne migracije osoba koje rade u drugim županijama, ali isključivo ako ne postoji mogućnost da taj posao obavljaju od kuće.

Također, dozvoljen će biti prolazak svim žurnim operativnim službama, koje su bitne za vitalno funkcioniranje društva, primjerice vodovodu i odvodnji, zaštitarskim službama, opskrbi lijekovima…, kao i osobama koje idu po medicinsku skrb. Svi oni koji će tražiti propusnice, to će raditi preko usluge e-građanin, no upozoravaju da će ih biti teško dobiti. Također, više neće biti mogućnosti da tvrtke zatraže propusnice za zaposlenike, kao što se to radilo u prvom lockdownu, piše Jutarnji list.



Prvi put uvedene nakon potresa u Zagrebu

U prvom valu pandemije nakon potresa u Zagrebu, kad su mnogi utjehu i spas tražili po vikendicama i kod rodbine diljem zemlje, Stožer je prvi put uveo takozvane propusnice bez kojih se nije moglo kretati iz jedne u drugu županiju.

Bilo je niza propusta, od toga da su se građani mogli ulogiravati sa svojim podacima u rubrike poslodavaca, seljaci pak nisu mogli do svoje stoke, a u Čakovcu recimo nisu mogli iz jednog u drugi dio grada…

Jedini bez problema s propusnicama su saborski zastupnici

No jedini koji s propusnicama nisu imali baš nikakvih briga bili su saborski zastupnici, pišu 24 sata.

”Jedan kolega mi je rekao da to ne vrijedi za nas saborske zastupnike i tu sam poludjela. Zakoni trebaju biti po mjeri čovjeka, svakog hrvatskoga građanina, a bilo kakva represija koja nije utemeljena mora jednako vrijediti za svakoga”, poručila je zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto.

Naime, ni na proljeće zastupnici nisu trebali imati propusnice, nego su mogli putovati sa zastupničkom iskaznicom.

”Hrvatski sabor zastupnicima ne izdaje posebne dozvole, za dolazak na sjednicu služi im njihova zastupnička iskaznica. Tako je dogovoreno sa Stožerom”, rekla je tad glasnogovornica Sabora.

Nije ni čudo da Bačić ide na Korčulu

Na pitanje gdje će proslaviti predstojeće blagdane,HDZ ov predsjednik Kluba zastupnika Branko Bačić je odgovorio da će ih provesti u krugu obitelji u Korčuli, a dio vremena će biti i u Zagrebu.

“I u Korčuli i u Zagrebu bit ću isključivo uz svoju obitelj i nemam nikakvih planova”, kazao je.

I dok Andrej Plenković i Stožer mole stanovništvo da za Božić ostanu zatvoreni u kućama bez posjeta rodbini saborski zastupnici izgleda namjeravaju, bez propusnica koje njima neće trebati, putovati po Hrvatskoj.

 

 

Komentari