Jedini iz afere Janaf: Petek ostaje u istražnom zatvoru još mjesec dana

Krešo Petek/Marko Prpic/PIXSELL

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda produljio je za još mjesec dana pritvor Kreši Peteku, prvoosumnjičenom u aferi Janaf i vlasniku tvrtke Elektro Petek.

Peteku je istražni zatvor produljen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je sudac istrage Krešimir Devčić odbio prijedlog Uskoka da mu se produlji i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Prvoosumnjičeni Petek je posljednji od uhićenih u aferi Janaf koji je ostao u istražnom zatvoru nakon što su iz remetinečkog pritvora ranije pušteni ostali osumnjičenici.

Saborski zastupnik SDP-a i bivši novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić na slobodu je izašao u srijedu nakon tromjesečnog pritvora. Grgić se nalazio u pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a pušten je nakon što su ispitani svi svjedoci zbog kojih je bio pritvoren. Grgić je početkom studenog sam sebi pokušao olakšati situaciju pa je dao ostavku na mjesto gradonačelnika Nove Gradiške, čime je kao osnova za istražni zatvor prestala vrijediti opasnost od ponavljana djela.



Pušteni Kovačević i Barišić

Nakon što je Uskok ispitao sve svjedoke, u utorak su na slobodu pušteni bivši direktor Janafa Dragan Kovačević te saborski zastupnik HDZ-a i bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić.

Uskok sumnja da je bivši direktor Janafa Kovačević primio mito od prvookrivljenog Peteka koji je navodno podmićivao i Barišića te Grgića kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

U proširenju istrage Uskok tereti Kovačevića da je zaprimio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina koji tvrdi da je novac njegov. Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin, zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.

Uskok je pokrenuo istragu protiv ukupno 14 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Komentari