Jandroković u Jasenovcu: Sve ono što podsjeća i što je bilo dio ustaškog pokreta treba zakonski sankcionirati

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Državni vrh i udruge stradalnika obilježavaju 76. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovca odvojeno. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković položio je vijenac na spomen-obilježju. 

“Ovo je već četvrta godina kako dolazim u Jasenovac kao predsjednik Sabora, kako bih se poklonio žrtvama. Ovdje je počinjen strašan zločin i treba podsjećati mlade generacije da zlo postoji, da uvijek postoje ljudi koji su spremni činiti strašne zločine, a naša je zadaća da pokažemo da sloboda i demokracija trebaju svoje čuvare, da pokažemo da i mir i ljudska i manjinska prava trebaju biti stečevine moderne hrvatske države”, rekao je Jandroković.

Na pitanje treba li zabraniti pozdrav Za dom spremni odgovorio je kako smatra da sve simbole ustaškog režima treba zakonski sankcionirati. “Sve ono što podsjeća i što je biLo dio ustaškog pokreta, treba biti zakonski sankcionirano”.

“Moramo raditi razliku između ustaškog simbola i simbolike HOS-a iz Domovinskog rata. Smatram da je stav radne skupine koji je naglasio tu simboliku i oštro osudio naglašavanje ustaškog režima, ali i dozvolio da se onima koji su stradali pod znakovljem HOS-a to dozvoli i da se to zakonski uredi. Razmišljao sam kako biti dosljedan u tome. Pod crvenom zvijezdom isto tako počinjeni su grozni zločini, i Bleiburg i Goli otok i Vukovar i Škabrnja. Treba razlikovati što je ustaško znakovlje, što su simboli Domovinskog rata. Oni koji se time budu bavili trebaju biti povijesno objektivni, procjenjivati objektivno povijesne okolnosti. Hrvatska povijest je bremenita, ali mislim da smo kao društvo dovoljno zreli da u argumentiranoj raspravi pronađemo rješenja koja će zaštititi svaku žrtvu i istovremeno osuditi svaki totalitarni poredak”, objasnio je, prenosi N1.



Prije njega vijenac je položilo izaslanstvo Vlade, na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem. 

Komentari