Jandroković poručuje: Prošlo je puno godina te se trebamo okrenuti prema naprijed

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu da je od Domovinskog rata prošlo puno godina i da se trebamo okrenuti prema naprijed te poručio da je dobro što na obilježavanju Dana sjećanja sudjeluje i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, predstavnik srpske manjine.

“Mi ovdje komemoriramo žrtvu, ali i osuđujemo zločin. Svima je jasno što se ovdje dogodilo – da je na brutalan način režim Slobodana Miloševića i velikosrpska politika pokušala osvojiti teritorij Republike Hrvatske. Istovremeno, prošlo je jako puno godina, trebamo se okrenuti prema naprijed, razmišljati o budućnosti i novim naraštajima. Smatram da je dobro da je potpredsjednik Vlade Milošević ovdje s nama”, poručio je Jandroković iz Vukovara na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Istaknuo je da je Vukovar postao simbol hrvatskog otpora, borbe za slobodu, herojstva, brojnih znanih i neznanih junaka, dodavši da će brutalnost projekta Velike Srbije i Miloševićevog režima ostati trajno upisano u sjećanju hrvatskog naroda.

“Sjećamo se žrtve, slavimo herojstvo Grada Vukovara i njegovih stanovnika i podsjećamo mlađe naraštaje na zločin koji se ovdje dogodio i koji se više nikad ne smije ponoviti”, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora.



Izrazio uvjerenje da će obilježavanje proći u najboljem redu s epidemiološke strane i da će se ljudi držati mjera i pravila.

“Danas ne možemo obilježiti ovaj Dan kao i inače, jednako brojni, uz pozdrave, dodire, kontakte koje inače imamo. Ovoga puta bit će to na drugačiji način, ali važno je da smo ovdje i da odajemo počast Gradu Vukovaru”, rekao je Jandroković.

Na obilježavanju je i izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić. “Dobro je da se pokloni žrtvama Grada Vukovara, to je korak naprijed i to je dobro. Vjerujem da je ta isprika i njegova pojava ovdje iskrena i da će pridonijeti da se odnosi između dviju zemalja u budućnosti stabiliziraju i poprave”, istaknuo je Jandroković.

Govoreći o nestalima u ratu, rekao je da je to jedno od najbolnijih pitanja i najtežih rana koje hrvatski narod osjeća te da moramo inzistirati na tome da saznamo istinu.

Vezano za predsjednika Republike Zorana Milanovića koji nije sudjelovao na službenom protokolu u Koloni sjećanja, već će položiti vijence kod Spomen-obilježja masovne grobnice na Ovčari, Jandroković je rekao da danas ne bi inzistirao na razlikama, već na onome što povezuje.

“Povezuje nas obaveza da iskažemo poštovanje i sjećanje na žrtvu. Predsjednik je odlučio položiti vijenac na Ovčari, to je njegova odluka i ja ju poštujem”, poručio je.

Komentari