Jandroković: Nije me iznenadila predsjednikova izjava, svaki dan kaže nešto kontroverzno

Marko Todorov / CROPIX

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u ponedjeljak da ga nije iznenadila izjava predsjednika Republike Zorana Milanovića da je Nacionalni stožer Civilne zaštite protuustavan i ustvrdio kako Milanović “svaki dan da neku kontroverznu izjavu”.

“Nemam potrebe odgovarati predsjedniku Republike. Nije me iznenadila ta njegova izjava”, rekao je Jandroković uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a i dodao da predsjednika ne misli komentirati “jer on svaki dan da neku kontraverznu izjavu”. To mi je postalo besmisleno”, dodao je.

Da ima odstupanja, Ustavni sud bi reagirao

Novinare je uputio da pitaju samog Milanovića na čemu temelji tu izjavu pa neka obrazloži.

Jandroković smatra da je Stožer odlično obavio svoj posao, posebno u kriznim tjednima u početku epidemije koronavirusa.



“Ne vidim da ima bilo kakvih ustavnih odstupanja. Da ima, sigurno bi reagirao Ustavni sud”, ustvrdio je.

Oporbi koja se slaže s Milanovićem poručio je pak da ima mogućnosti predlagati zakone i rješenja, a Sabor je mjesto za to.

“Radimo onako kako smatramo da je ispravno. Osim toga, izbori su bili prije manje od mjesec dana, građani su svima nama poručili da je politika koju vodimo ispravna i mislimo na njoj ustrajati”, poručio je predsjednik Sabora.

Zastupnicu Domovinskog pokreta Karolinu Vidović Krišto pozvao je da kaže tko su ti epidemiolozi s kojima je razgovarala, a koji kažu da maske ne pomažu u velikom zatvorenom prostoru.

“Onda možemo o njima govoriti, ovako ne znamo o kome se radi. Postoje službena državna tijela i u njih imam povjerenja jer su se dokazali u vremenu u kojem smo živjeli u neizvjesnosti”, dodao je.

Što se tiče zastupnika Darija Hrebaka, kojemu je lokalna epidemiologinja rekla da mora u samoizolaciju, a nakon čega je on zatražio mišljenje HZJZ-a nakon kojeg je ipak došao u Sabor, Jandroković je ustvrdio da je “postupio u skladu s onim što je ispravno”.

Čest je, kaže, slučaj kod doktora da ljudi idu i po drugo i treće mišljenje. “Ako netko smatra da mu je prekršeno pravo, on može pitati višu instancu”, dodao je.

Jandroković očekuje da će proslava “Oluje” proći dostojanstveno, jer je to jedan od najvažnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti. “Bilo bi lijepo da svi zajedno budemo tamo i da svi zajedno proslavimo”, kazao je.

Bačić: Milanovićeva tvrdnja je promašena

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić također je uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a komentirao izjavu predsjednika Republike Milanovića o protuustavnosti Nacionalnog stožera civilne zaštite, ustvrdivši da je ona promašena.

“Mi smo o tome vodili raspravu u Saboru kada smo razmišljali o mogućoj aktivaciji članka 17. Ustava. Tada smo na razini HDZ-a i na razini Vlade utvrdili da je člankom 16. moguće ograničiti slobode i prava građana kad je to u interesu zaštite zdravlja, ali i drugih okolnosti”, kazao je.

Dodao je da su na tom tragu, neaktivacijom članka 17., nego korištenjem i pozivanjem na članak 16. Ustava, izmijenili Zakon o sustavu civilne zaštite i Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti čijim su člankom predvidjeli da Stožer u suradnji s ministrom zdravstva, a pod nadzorom Vlade može propisivati sve mjere kojima se ta prava i slobode građana mogu ograničavati.

Domovinskom pokretu koji smatra da Stožer treba rasformirati, poručio je da “ima sada poslovničke mogućnosti u Saboru pa neka izvoli predložiti svoj prijedlog izmjene zakona”.

Komentari