IZVJEŠTAJI LOKALNIH STOŽERA U Zagrebu 12 novih slučajeva, na području Splita 13. Vraća se konferencija Nacionalnog stožera u 14 sati

Tom Dubravec / CROPIX

U nedjelju je u Hrvatskoj bilo 50 novozaraženih, a s početkom novog tjedna, na snazi su i nove mjere.

Od jutros maske su obvezne u trgovinama. Novih slučajeva u nedjelju bilo je 50, a prvi rezultati serološkog istraživanja pokazali su da smo još daleko od imuniteta krda.

Nacionalni stožer će održati konferenciju za novinare u 14 sati.

Na području Krapine među zaraženima je i zaposlenik bolnice u Krapinskim Topicama

Krapinsko-zagorska županija od petka ima tri novozaražene osobe koronavirusom, među kojima zaposlenik Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite u Krapini.



Trenutno je u županiji ukupno deset pozitivnih osoba.

Načelnik županijskog Stožera Anđelko Ferek Jambrek rekao je na konferenciji za novinare da su dvije novozaražene osobe s područja Krapinskih Toplica, a jedna iz Krapine.

Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Bojana Mahmutović kazala je da su u subotu, 11. srpnja, dobili pozitivan nalaz za osobu zaposlenu u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, koja je 6. srpnja radila na trijažnom prijemu te dan kasnije razvila simptome bolesti.

“Epidemiološkom obradom u samoizolaciju je stavljena samo jedna osoba koja je bila rizičan kontakt s pozitivnim pacijentom s posla te četiri obiteljska kontakta. Sve osobe koje su taj dan prošle kroz trijažni prijem su kontaktirane ili će biti kontaktirane tijekom dana te su upućene da prate svoje zdravstveno stanje do 20. srpnja“, izjavila je Mahmutović.

Sisačko-moslavačka županija

Na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih osoba.

Dubrovačko područje

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 5 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o tri mlađe muške osobe i jednom muškarcu srednjih godina koji su nastanjeni u Župi dubrovačkoj, te jednoj mlađoj muškoj osobi s boravištem u Pločama. Svima su simptomi blagi, a epidemiološka obrada je u tijeku.

Ukupno je hospitalizirano 6 osoba u OB Dubrovnik.

Zagrebačka županija nema novooboljelih

U Zagrebačkoj županiji nema novooboljelih. Jedna osoba je izliječena te su u toj županiji trenutno 62 aktivna slučaja.

Požeško-slavonska županija bilježi jednu novozaraženu osobu

Požeško-slavonska županija ima jednu novooboljelu osobu. Trenutno je na području te županije 71 aktivan slučaj.

U kućnoj izolaciji se nalazi 70 osoba te je 5 osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 415 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, izvijestio je lokalni stožer.

Šibensko-kninska županija nema novih oboljelih

Nema novih oboljelih u posljednja 24 sata na području Šibensko-kninske županije, izvijestio je lokalni stožer. Od jučer su testirali svega 12 uzoraka.

S današnjim danom broj oboljelih na njihovu području i dalje je 29, od kojih se dvoje liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali oboljeli imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

U samoizolaciji se nalazi 116 osoba, od kojih je 115 kontakt s COVID pozitivnom osobom.

Brodsko-posavska županija ima pet novozaraženih

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pet je novih pozitivnih osoba. Radi se o osobama koje su kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba.U tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada iznosi 125, dok je 75 aktivnih slučajeva. Pod mjerom samoizolacije trenutno se nalazi 495 osoba.

U Zagrebu novi slučajevi, rođeno novorođenče pozitivne trudnice

Tijekom vikenda bilo je 67 pozitivnih osoba, u nedjelju samo 12. Epidemiološka situacija je pod kontrolom, ali velika je aktivnost kroz domove zdravlja, izvijestio je Vjekoslav Jeleč, pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo.

U Zagrebu su tijekom vikenda bila i dva poroda covid-pozitivnih majki, kazali su iz zagrebačkog stožera civilne zaštite.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je trend od petka do danas dobar. U petak 34, u subotu 24, a u nedjelju 12 novih. “Ako nastavimo taj trend, daj Bog da dođemo do nule”, rekao je Bandić.

Tri djelatnice doma za starije su pozitivne, potvrdila je pročelnica Ureda za socijelnu zaštitu Romana Galić te je dodala da djelatnice nisu imale simptome do srijede navečer. “Tada ih je osjetila jedna djelatnica, nakon čega nije dolazila na posao. Poduzete su sve mjere, uzeti su svi kontakti i svi korisnici i djelatnici koji su došli u kontakt su u samoizolaciji. Dosad je testirano 20 korisnika i djelatnika”, rekla je Galić.

Zasad ne znaju gdje su se osobe zarazile. “Jedino su se duže zadržale na biračkim mjestima, duže od 15-20 minuta”, rekla je Galić.

Na području Osijeka osam osoba pozitivno na koronavirus

Stožer Osječko-baranjske županije je izvijestio da su tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek obrađena su 104 uzorka od kojih je osam pozitivno na koronavirus. Riječ je o po dvije osobe iz Našica i Drenja te po jedna iz Osijeka, Đakova, Petrijevaca i Šaptanovaca.

Njihovi su kontakti stavljeni u samoizolaciju pa se trenutno u samoizolaciji nalaze 553 osobe, od kojih je 13 novih.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 26 pacijenata, od kojih se troje nalazi na respiratoru.

Primorsko-goranska županija ima nove slučajeve zaraze

U Primorsko-goranskoj županiji su četiri novozaražene osobe u posljednja 24 sata.

Splitsko-dalmatinska županija bilježi nove slučajeve

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je 13 novooboljelih osoba. U posljednja 14 sata obrađeno je 157 testova.

Uz 13 novooboljelih osoba pozitivan je i jedan državljanin Republike Austrije. Među novooboljelima je sedam osoba jz Splita, 1 osoba iz Kaštela, 1 osoba iz Solina, 2 osobe iz Trogira, 1 osoba iz Gradca i 1 osoba iz Trilja. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba 10 su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se 3 osobe epidemiološki obrađuju.

U samoizolaciji je 581 osoba, a četiri se nalaze na bolničkom liječenju u KBC u Split.

Međimurje bez novooboljelih

U Međimurskoj županiji 21. dan nema novooboljelih osoba, izvijestio je lokalni stožer.

Ličko-senjska županija broji peti dan bez zaraze

U Ličko-senjskoj županiji peti dan zaredom nema novooboljelih od covida-19 te epidemiolog Ivan Stanić kaže da je očigledno kako je u Otočcu situacija pod kontrolom i da je izolacija kontakata urodila plodom, ali da su oprez i samoodgovornost potrebniji nego ikada.

“Ličko-senjska županija ne može ostati po strani, samo je pitanje vremena kada će se i tu pojaviti novi slučajevi i zato poručujem ljudima da više nego ikada moraju biti samoodgovorni i što se tiče vlastitoga zdravlja i zdravlja drugih”, rekao je Stanić.

Županijski Stožer Civilne zaštite je izvijestio da je u Ličko-senjskoj županiji od covida-19 dosad oboljelo 30 osoba, od kojih je osam aktivnih slučajeva, 21 osoba je izliječena i jedna preminula.

U samoizolaciji je 36 osoba, a policija u redovitom nadzoru nije utvrdila nepoštivanje te mjere.

U Zadru tri zaražene osobe

Na području Zadarske županije tri su novooboljele osobe. Na COVID 1 odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirano je 6 bolesnika. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 96 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 465 osoba. Od početka pojave zaraze iz samoizolacije su izašle 4204 osobe.

Novooboljeli u Vukovarsko-srijemskoj županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 11 novopozitivnih osoba na COVID-19 (4 osobe iz Ivankova, 4 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Đeletovaca i jedna iz Vinkovaca).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 118, od kojih su 43 osobe izliječene. Trenutno su u županiji dvije osobe hospitalizirane. Među oboljelima su i dvije medicinske sestre/tehničar.

U protekla 24 sata testirane su 33 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3146.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 336 osoba. Među njima je i 40 zdravstvenih radnika od čega osam liječnika i 27 medicinskih sestara/tehničara.

Istra bez novozaraženih

Nakon 11 dana, Istra ne bilježi niti jedan slučaj novozaraženih koronavirusom, izvijestili su u ponedjeljak ujutro iz Županijskog stožera Civilne zaštite, a to znači da su negativna i sva 42 dostavljena brisa iz umaškog Doma za starije.

Po riječima načelnika Stožera Dine Kozlevca, tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 95 uzoraka briseva na COVID-19 i svi su negativni, tako da nema novooboljelih u Istarskoj županiji.

“Od toga su 42 uzorka briseva dostavljenih iz Doma za starije i nemoćne osobe “Atilio Gamboc” u Umagu negativni”, poručio je Kozlevac. U tom je umaškom domu jučer bila utvrđena zaraza koronaviursom kod šest štićenika i pet djelatnika.

U Istri je u samoizolaciji 212 osoba.

Markotić: Tri najvažnije stvari su maske, distanca i higijena

“Od danas je zatvorenim prostorima trgovačkim centrima, svim uslužnim djelatnosima, obavezno nošenje maski. Isto tako sve ono što smo govorili distanca i higijena, tri stvari koje su iznimno bitne jednostavne i ne mogu biti jeftinije a vrlo su uspješne za održavanje jednog normalnog stanja. Ako budemo to sve poštivali možemo prakticirati novi normalni život, ako ne budemo prakticirati moramo računati na još strože mjere”, rekla je Alemka Markotić gostujući jutros u emisiji HRT-a “Dobro jutro Hrvatska”.

Vili Beroš je rekao da neće biti zatvaranja kakvo je bilo na početku, evo što Markotić o tome kaže: “Hrvatska je mjesecima pokazala da može pametnim mjerama napraviti dobru epidemiološku sliku i zaštititi svoje stanovništvo ali to ne može bez svog stanovništva. Svatko se mora ponašati odgovorno za sebe i za druge, Ako se toga budemo držali moći ćemo funkcionirati jako dobro. Mislim da mi to možemo, da nam je stalo da održimo kakav takav normalni život, ekonomiju, turističku sezoni, gospodarstvo”.

Plešemo li po rubu zbog turizma, pitao ju je novinar.

“Ovisi o ljudima koji dolaze, ako se ljudi osjećaju sigurno doći će. Naš je zadatak da jednostavno osiguramo sve da ti ljudi budu sigurni i da mi budemo sigurni, Opet vrijede ista pravila. Turistički radnici su iznimno svjesni odgovornosti i rade maksimalno da sve to skupa provedu po svim pravilima.

Ako netko ide na ljetovanje, bitna je distanca, ukućani koji žive zajedno će se sasvim normalno ponašati, u svim zatvorenim mjestima okupljanja treba nositi maske, izbjegavati veća okupljanja na otvorenom također, ako već i bude okupljanje neka bude na otvorenom, ali neka bude higijena i razmak, osobni je izbor svakoga da ne idu na mjesta gdje se ne drži mjera. Ako je na otvorenom gužva i nema distance, neka svatko odluči za sebe je li to dobro. Ja vjerujem da ljudi žele provesti odmor bez bolesti, ako prepoznaju simptome jako je važno javiti se institucijama što prije”, komentirala je Markotić.

Rekla je kako virus napada sve ne samo starije i kronične te da je u Hrvatskoj u posljednje vrijeme bilo par težih slučajeva kod mlađih ljudi. “Mladi moraju biti odgovorni, ako i neće imati teže simptome, mogu virus prenijeti starijima i onima koji su u većoj opasnosti, ali i oni sami mogu imati teže simptome”, rekla je Markotić.

Kontrola nošenja maski

Na upit tko će kontrolirati nose li građani maske, šef HZJZ-a Krunoslav Capak kaže da su oni u Stožeru protiv represije.

“Mi smo protiv represije jer mislimo da izaziva revolt. Mi smo za edukaciju građana i mislimo da je to dovoljno. Mislimo da će shvatiti da trebaju nositi maske na mjestima gdje je više ljudi”, kaže Capak i dodaje:

“Kontroliranje je moguće, postoji mogućnost da se za to obvežu djelatnici Civilne zaštite ili policija”.

Zaraženi iz doma za starije i nemoćne u Umagu u dobrom su stanju. Osim jedne osobe, svi slučajevi bili su asimptomatski, dok je novo žarište i Virovitica.

Capak o testiranjima: Puno više ljudi susrelo se s infekcijom nego što znamo

Komentari