IZDANO UPOZORENJE ZA HLADNI VAL Temperature se spuštaju i do -15°C, snijeg moguć i na krajnjem jugu zemlje

ilustracija/pixabay

Oluja Filomena donijela je prošli tjedan Madridu nezapamćene količine snijega i niske temperature koje su se u dijelovima Španjolske spustile do rekordnih razina od oko -36 °C. Bio je to prvi snijeg u Madridu u 10 godina, a napadalo ga je oko pola metra.

Toliko snijega glavni grad Španjolske nije zabilježio u posljednjih 50 godina. Istovremeno je na Gibraltaru u samo dva dana pala mjesečna količina kiše.

U međuvremenu se ovaj ciklonalni sustav preselio preko Sredozemlja tako da je već zahvatio istočne dijelove Balkana, Srbiju te nastavlja prema Grčkoj i Turskoj.

Meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar kaže da se posljednjih godina uvriježilo pravilo da se uragani preimenuju kada kao izvantropske ciklone dolaze u Europu.



“S premještanjem ovog ciklonalnog sustava prema istoku sa zapada se za njim s područja srednjeg Atlantika premješta i greben Azorske anticiklone. Ona se prostire i nad područjem Europe, a svojim jednim ogrankom doći će i do Hrvatske. To će uzrokovati povlačenje hladnog zraka sa sjevera, iz polarnog kruga, prema jugu. Taj izrazito hladan ledeni val očekujemo i u Hrvatskoj”, kaže naša meteorologinja.

Već danas su se jutarnje temperature spuštale do -8 stupnjeva. Idućih dana očekuje se prodor polarnog vala koji će biti najjači tijekom vikenda. Temperature tijekom noći i jutra u dijelovima zemlje spuštat će se do -15 stupnjeva, a minusi se očekuju i na obali.

Susnježice i snijega može prolazno biti i u Dalmaciji, izglednije u zaobalju, ali moguće i uz obalu, no vjerojatnije na krajnjem jugu, na području Konavala.

Komentari